29/4/14

Έλληνας Υπουργός Υγείας: Έχουμε πολλά να μάθουμε από τον τρόπο διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Υπουργών Υγείας Κύπρου
και Ελλάδας στην Αθήνα


Έλληνας Υπουργός Υγείας: Έχουμε πολλά να μάθουμε
από τον τρόπο διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στενό κανάλι επικοινωνίας Κύπρου και Ελλάδας, μέσω του οποίου ανταλλάζονται εμπειρίες γύρω από θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί, ο Yπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, χθες Δευτέρα, 28 Απριλίου, στην Αθήνα.

Η συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ (EPSCO Υγείας), έδωσε την ευκαιρία στους δύο Υπουργούς για ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις κοινές προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν στον τομέα της υγείας, αλλά και για συζήτηση πτυχών που προσφέρονται για περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι κάτω από το μνημόνιο συναντίληψης με την Τρόικα και έχουν πολλές κοινές υποχρεώσεις. Ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις υποχρεώσεις τις οποίες και οι δύο χώρες έχουν, και τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων, την αυτονόμηση των νοσοκομείων και άλλες απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας. Έχουμε συζητήσει θέματα τα οποία μας απασχολούν γύρω από αυτό το θέμα. Έχουμε δημιουργήσει ένα στενό κανάλι επικοινωνίας, ούτως ώστε να μπορούμε να ανταλλάζουμε εμπειρίες γύρω από αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε, επίσης, διμερή θέματα που αφορούν στην παραπομπή ασθενών από την Κύπρο στην Ελλάδα. Για τις ανάγκες που έχει η Κύπρος στον τομέα της υγείας και πρέπει να εξυπηρετούνται εκτός Κύπρου, είναι πρόθεσή μας να παίρνουμε αυτές τις υπηρεσίες από την Ελλάδα. Συζητήσαμε λοιπόν όλα αυτά τα θέματα με σκοπό να δημιουργηθεί μια διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ούτως ώστε να μας βοηθήσει η Ελλάδα και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτά τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος, σημειώνοντας την πολύ στενή συνεργασία που Κύπρος και Ελλάδα απολαμβάνουν, επισήμανε πως οι δύο χώρες μπορούν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες εκείνες μεταρρυθμίσεις στα εθνικά συστήματα υγείας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, που είναι καλύτερες υπηρεσίες υγείας με λιγότερα χρήματα. «Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια πολύ καλή, μεταξύ μας, επικοινωνία, για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία», είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε: «’Εχουμε και εμείς πολλά να μάθουμε από την Κύπρο, γιατί, όπως ξέρετε, η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει ως κράτος μια πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στον τρόπο διοικήσεώς της και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η μεταξύ μας συνεργασία θα είναι γόνιμη και για τους δύο μας».

_________________