6/4/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την Ολυμπιακή Ημέρα - 6 Απριλίου



Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
για την Ολυμπιακή Ημέρα - 6 Απριλίου


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες

Στις 6 Απριλίου τιμάται από όλο τον κόσμο το αθλητικό ιδεώδες και το ολυμπιακό πνεύμα. Η Ολυμπιακή Ημέρα, όπως ορίστηκε να λέγεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, μας παραπέμπει στην Αρχαία Ολυμπία από όπου ξεκίνησαν οι πρώτοι αγώνες το 776 π.Χ., και από όπου στις μέρες μας ξεκινά κάθε τέσσερα χρόνια η φλόγα, για να κάνει τον γύρο του κόσμου και να σηματοδοτήσει την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Για πάνω από 1000 χρόνια, μέχρι το 393 μ.Χ. που καταργήθηκαν από τον Μέγα Θεοδόσιο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν το σημαντικότερο γεγονός του αρχαίου κόσμου. Σε αυτούς συμμετείχαν αθλητές από όλα τα μέρη του ελληνισμού και τις αποικίες, ενώ οι μέρες διεξαγωγής τους αποτελούσαν περίοδο εκεχειρίας και ειρήνης. Οι νικητές αναδεικνύονταν μέσα από σκληρή προετοιμασία και ευγενή άμιλλα, και ανταμείβονταν – μαζί με το στεφάνι ελιάς – με την περηφάνια ότι δόξασαν την οικογένεια και την πόλη τους.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με νέα μορφή και περισσότερα αγωνίσματα το 1896, έκανε όλες σχεδόν τις χώρες του σύγχρονου κόσμου κοινωνούς των αρχών και ιδεωδών του Ολυμπισμού. Η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, ο αλληλοσεβασμός, η συναδέλφωση, η κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και ο υγιής ανταγωνισμός γίνονται αξιώματα καθολικά και συμπίπτουν με τις διαχρονικές ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας. Η επιδίωξή τους δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην αυτογνωσία, τη μεθοδική προσπάθεια, την υπομονή και την επιμονή, την εντιμότητα και την πειθαρχία στον σκοπό.

Η πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τον 20ο αιώνα υπήρξε σε πολλές στιγμές δύσκολη. Η διεξαγωγή τους επηρεάστηκε από δύο παγκοσμίους πολέμους, από τρομοκρατικές επιθέσεις, από συχνά κρούσματα ανέντιμης αθλητικής συμπεριφοράς, από την εισβολή της κερδοσκοπίας και την επιδίωξη της εύκολης δόξας, από πολιτικές σκοπιμότητες, από συμφεροντολογικούς υπολογισμούς και απάτες. Όλα αυτά καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη της επιστροφής στις αρχές του Ολυμπισμού, και η μόνη οδός για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι μέσα από την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αρχών και την παιδεία.

---------------------