30/4/14

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου για το θέμα των αγνοουμένων στο πλαίσιο του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων



Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου για το θέμα
των αγνοουμένων στο πλαίσιο του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων


Αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα των αγνοουμέων της κυπριακής τραγωδίας, εκφράζουμε και κατά τον φετινό Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, που διοργανώνεται από το Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι η πλήρης διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας.

Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, που ταλανίζει εδώ και 40 χρόνια τους συγγενείς τους και όχι μόνο, αποτελεί την πιο τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος.

Η διεθνώς κατοχυρωμένη υποχρέωση των εμπλεκόμενων μερών κάθε σύγκρουσης να συμβάλλουν στην επίλυση θεμάτων όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων, στην περίπτωση της Κύπρου προσκρούει, δυστυχώς, στην τουρκική αδιαλλαξία και απροθυμία. Τόσο η Βουλή όσο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν προβεί επανειλημμένα σε καταγγελίες και εκκλήσεις προς διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, προκειμένου η Τουρκία να επιτρέψει πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατέχει συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.  Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και δικαστηρίων που καταδεικνύουν ότι υπήρξαν συνεχείς παραβιάσεις από την ίδια άρθρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καλούν να συμμορφωθεί και όχι να κωφεύει κατά τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο.

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας ειδικών επιστημόνων που δρουν στο πλαίσιο των όρων εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο, εξακριβώθηκε με τις εκταφές λειψάνων και την ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο του DNA η ταυτότητα δεκάδων αγνοουμένων, τα οστά των οποίων παραδόθηκαν στις οικογένειές τους για ταφή.  Παρ’όλα αυτά, η τύχη των περισσότερων αγνοουμένων παραμένει ανεξακρίβωτη, όπως αναπάντητα παραμένουν και ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο και τις συνθήκες θανάτου όσων έχουν βρεθεί τα λείψανά τους.

Ο φετινός Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων, όπως κάθε χρόνο, με τη διαφώτιση, ευαισθητοποίηση και διεθνοποίηση του ζητήματος των αγνοουμένων, στοχεύει τόσο στη λήψη απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα γύρω από το θέμα αυτό όσο και στην περαιτέρω ενεργοποίηση και δράση του διεθνούς παράγοντα, ώστε να καρποφορήσουν οι προσπάθειες διερεύνησης της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου και να τερματισθεί το συνεχιζόμενο δράμα και η αγωνία των συγγενών τους.

Με αφορμή τον 29ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, η Βουλή εκφράζει για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και απευθύνει ξανά έκκληση σε κοινοβούλια και διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς όπως ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία για συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, ώστε να επιλυθεί ουσιαστικά το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

__________________