4/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Ηρώων Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, στην Αθήνα



O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε σήμερα στην Αθήνα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59.


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε της τελετής αποκαλυπτηρίων. Στην ομιλία του, τόνισε ότι, το Μνημείο Ελληνισμού θα θυμίζει τις ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το χρέος τιμής προς την πατρίδα. Επίσης, σημείωσε ότι «το Μνημείο στην καρδιά της Αθήνας, θα σφυρηλατεί τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θα θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία και θα υπενθυμίζει την κοινή διαδρομή ακόμη και στους πιο δύσκολους ή τραγικούς, πολλές φορές, ιστορικούς δρόμους». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε απέραντες ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον αδελφό ελληνικό λαό για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση που ανιδιοτελώς προσφέρουν στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-’59, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, την Πανελλήνια Επιτροπή Προστασίας Μνήμης ΕΟΚΑ 1955-’59, τον Δήμο Αθηναίων και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

To Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου και βρίσκεται τοποθετημένο στην Πλατεία Σαντιάγο Χιλής επί της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου στην Αθήνα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης της τελετής αποκαλυπτηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.