4/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων



O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτη Καμμένο, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Φαίδωνα Αναστασίου.


Ο κ. Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητήσαμε για αρκετή ώρα δύο βασικά θέματα. Το εθνικό και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με την κοινή συμφωνία. Είναι σημαντικό ότι είχαμε την πρώτη ενημέρωση. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ενημέρωση και στην ενημέρωση στην οποία υπήρχε διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με το ότι δεν αναφέρεται το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα υπάρχει ο κίνδυνος για παρθενογένεση. Το δεύτερο είναι ότι δεν περιγράφονται επακριβώς τα κατάλοιπα εξουσίας και, ουσιαστικά, ο φόβος που υπάρχει είναι να μην μιλάμε για μια ομοσπονδία αλλά για μια συνομοσπονδία.

Ο Πρόεδρος απάντησε σε σχέση με όλα αυτά, όπως και μας ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες γίνονται. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και μια πρόταση, αυτό είναι πολύ σημαντικό, η οποία θα είναι μια πολύ σημαντική πρόταση, με τους ορισμούς και με την πιθανή λύση. Η λύση αυτή πρέπει να είναι μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, θα είναι μόνιμη, και θα διασφαλίζει ουσιαστικά, πρώτον το εδαφικό- της επαναφοράς του εδάφους, της απομάκρυνσης των εποίκων, οι έποικοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στην κατεχόμενη Κύπρο - το θέμα που έχει να κάνει με την επιστροφή των περιουσιών και όπως επίσης τη διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού σε μια Δημοκρατία όπου δεν θα υπάρχουν δυνάμεις κατοχής.

Συζητήσαμε και για το οικονομικό και για την πορεία με την Ευρώπη. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο, ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει και μια ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, και συγκεκριμένα του κ. Συλλούρη. Σε σχέση με αυτά που διαδραματίστηκαν και στην Ελλάδα με τις Κυπριακές Τράπεζες και στα ελληνικά υποκαταστήματα. Εδώ έχει διαπραχθεί μια πολύ μεγάλη απάτη και είναι σημαντικό να βρεθούν ποιοι πόνταραν και ποιοι κέρδισαν από αυτήν την ιστορία μέσα σε μια νύκτα. Οι ευθύνες που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι Κυπριακές Τράπεζες. Που πήγαν τα χρήματα αυτά; Τα οποία ουσιαστικά πήρε για ανακεφαλαιοποίηση η Τράπεζα της Ελλάδος.

Θα συναντηθώ το βράδυ με τον κ. Συλλούρη προκειμένου να έχουμε μια περαιτέρω συνεργασία, για το θέμα της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει σημαντικά και τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και την Ελλάδα. Η Ευρώπη των μνημονίων δεν μπορεί να οδηγήσει μια Ευρώπη των Τραπεζών σε μια Ευρώπη της Γερμανίας.
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου:

Ερώτηση: Όταν ανακοινώθηκε το Κοινό Ανακοινωθέν, την πρώτη φορά, ήρθε εδώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συνομίλησε με τον κ. Σαμαρά, και είχατε επικρίνει έντονα τη διαδικασία τότε. Σήμερα με την ενημέρωση που λάβατε, άλλαξε η στάση σας κάπως;

Απαντώντας ο κ. Καμμένος είπε: «Όσον αφορά το θέμα του Κυπριακού, ναι υπήρξε έντονη κριτική γιατί δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε υμών. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος ήταν απόλυτα σαφής σήμερα. Έκανε μια εκτενή ενημέρωση, έπρεπε να είχε γίνει πιθανώς από την πρώτη στιγμή. Το εθνικό θέμα είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, αλλά η άποψη μας ότι προχωρούμε σε ένα δεύτερο Σχέδιο Ανάν παραμένει. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γιατί όλοι επιθυμούμε να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό. Κανείς δεν επιθυμεί να έχουμε μια κατεχόμενη Κύπρο, να έχουμε περιουσίες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί, να έχουμε εγκλωβισμένους, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατεύματα κατοχής και εποίκους. Θα κάνουμε τα πάντα και θέλουμε και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση. Όχι όμως μια λύση η οποία δεν θα είναι δίκαιη ή δεν θα είναι μόνιμη και δεν θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Χαίρομαι που ο Πρόεδρος είναι εδώ και που σήμερα εγκαινιάζουμε για πρώτη φορά το Μνημείο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και εγώ ως Βουλευτής, την 1η Απριλίου είμαι πάντα στην Κύπρο διότι ο αγώνας αυτών που αγωνίστηκαν για την ένωση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ένας αγώνας που δεν πρέπει να πάει χαμένος ποτέ.

------------------