30/3/14

Η Επίτροπος Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων παρέστη στο Ετήσιο Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής





Η Επίτροπος Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων παρέστη
στο  Ετήσιο Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 στην Νέα Υόρκη, το 42ο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής με τη συμμετοχή αντιπροσώπων οργανώσεων και σωματείων από όλη τη Αμερική. Στο Συνέδριο παρέστησαν η Προεδρική Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων κα Καίτη Κληρίδη και ο Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το Κυπριακό Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Γιώργος Σιακαλλής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ, Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, κ. Βασίλης Φιλίππου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Γιώργος Ηλιόπουλος. Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο αντιπροσώπευσε ο Επίσκοπος Σεβαστιανός. Του συνεδρίου προήδρευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τσέντας.

Μιλώντας στο συνέδριο, η κα Καίτη Κληρίδη, αφού εξέφρασε τη χαρά της που της δόθηκε η ευκαιρία ως Προεδρική Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων, να βρεθεί με την Κυπριακή παροικία Αμερικής, σημείωσε ότι η Κύπρος διέρχεται μια περίοδο προκλήσεων και μαζί ενδιαφέρουσα καθώς εισέρχεται σε νέες συνομιλίες για λύση του κυπριακού με δυνατότητα επιτυχίας. Εξέφρασε ευχαριστίες και εκτίμηση προς την Ομογένεια για τις πολυετείς της προσπάθειες να διατηρηθεί το κυπριακό στην ατζέντα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τον ζωτικό ρόλο της ομογένειας. Είστε, είπε, οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ακολούθως σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και πρόσφατα στην Κριμαία  έχουν αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη σημασία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην λεκάνη της ανατολικής μεσογείου. Αυτό - σημείωσε- οδήγησε και στην μεγαλύτερη ανάμιξη της αμερικανικής διπλωματίας  στο κυπριακό  τους τελευταίους μερικούς μήνες.
Η κα Κληρίδη στην συνέχεια είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα σχετικά με το θέμα αυτό και αναφέρθηκε στην υπογραφή τον περασμένο Αύγουστο  τριμερούς συμφωνίας για την ενέργεια με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ακολούθως υπέδειξε ότι η συνεχής και στενή συνεργασία της διασποράς των τριών χωρών είναι πολύ βοηθητική και τεράστιας σημασίας. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών-είπε- θα συναντηθώ με παράγοντες του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και οργανώσεις στο Ισραήλ, ως συνέχεια των επαφών που είχα εδώ με Αμερικανο-Εβραϊκές οργανώσεις.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού( ΣΑΕ) με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας με τον απόδημο Ελληνισμό και ανέφερε ότι τον ερχόμενο Μάιο θα διεξαχθεί κοινή συνάντηση στη Κύπρο.

Η κα Κληρίδη, αναφέρθηκε ακολούθως στο ρόλο της νεολαίας και της δραστηριοποίησης της μέσα από την οργάνωση νεολαίας NEPOMAK η οποία αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα δικτύωσης της νεολαίας των αποδήμων Κυπρίων και κάλεσε τους νέους να προωθούν κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ως μέσο γνωριμίας και διασύνδεσης των νέων της Κύπρου με τους νέους Κύπριους της διασποράς, να δημιουργούν ομάδες για να μαθαίνουν τη γλώσσα και την κληρονομιά τους, να δημιουργούν κέντρα δικτύωσης και να παραμένουν ενεργοί και δραστήριοι στην προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου στις χώρες που ζουν.

Σε αυτές τις προσπάθειες, συνέχισε, η Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά θα είμαστε στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστείτε.

Τέλος αναφερόμενη στα καθήκοντά της, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέφερε τη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για τους Απόδημους Κυπρίους για να τονίσει την σημασία την οποία προσδίδει στους δεσμούς με τους απανταχού Έλληνες και ιδιαίτερα τους Κυπρίους. Κλείνοντας, η κα Κληρίδη τους κάλεσε να εργαστούν όλοι μαζί για την επανένωση της Κύπρου .
Ο Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Νέα Υόρκη, παρέστη στο συνέδριο της ΚΟΑ και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην παρούσα φάση, είπε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και ότι  εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει μια καινούρια προσπάθεια για να επιτύχουμε επιτέλους την επίλυση του Κυπριακού.

«Όλοι ξέρουμε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται σχεδόν 40 χρόνια χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, τα δεδομένα της κατοχής εμπεδώνονται και είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και να βρούμε μια λύση, η οποία και να είναι δίκαιη και να είναι βιώσιμη, επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια. Θα έλεγα ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και παρά τη γενική ευφορία που προσπαθούν διάφοροι να δημιουργήσουν, δεν έχουμε ο,τιδήποτε απτό που να μας επιτρέπει να πούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πραγματική προσέγγιση των θέσεων.»

 Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε, τόνισε, είναι ότι φαίνεται να υπάρχει αφενός αποφασιστικότητα και διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους και δεύτερο φαίνεται να υπάρχει επίσης ένα αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού από όλους τους διεθνείς παράγοντες και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι για πρώτη φορά ανέκαθεν, η Αμερική έχει μια πολιτική έναντι της Κύπρου και προσέγγιση έναντι του Κυπριακού που δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς σε όρους ότι το Κυπριακό είναι ένα αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή ότι δημιουργεί προβλήματα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά υπάρχει και μια άλλη διάσταση, ότι για πρώτη φορά έχει η Κύπρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες σημασία αφ' εαυτής και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι τα γεωπολιτικά δεδομένα στη περιοχή μας αλλάζουν σημαντικά και δεν είναι μόνο το θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες του Ισραήλ πιθανότατα αργότερα και του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι προοπτικές, σίγουρα δημιουργούν μεγάλη αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για τη περιοχή μας.

Επίσης, είπε, βρισκόμαστε σήμερα 10 χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, και  η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ως προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόσβαση της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει και τις οποίες ενισχύουμε συνεχώς με το Ισραήλ.

Ακολούθως ανέφερε: «Η Τουρκία ξεκίνησε μια διάθεση πολεμικής και αντιπαράθεσης ως πρώτη αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις . Φαίνεται ότι τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους μέσα από απειλές και στρατιωτικά μέσα και ίσως να υπάρξει κάποιο περιθώριο να επιδιώξουν την ανάπτυξη κάποιας σχέσεως συνεργασίας και ουσιαστικά επανόρθωσης της σχέσης τους με το Ισραήλ και με άλλες χώρες της περιοχής. Όλοι ξέρουμε ότι απέτυχε η μέχρι τώρα πολιτική τους η οποία επικαλείτο μηδέν προβλήματα με τους γείτονες της και κατάντησε να έχει προβλήματα και μάλιστα πάρα πολλά με όλους τους γείτονες.»

Καταλήγοντας είπε: «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα που μας επιτρέπουν να μπούμε σε μια διαδικασία με την πεποίθηση ότι ίσως οι περιστάσεις να επιτρέψουν να γίνει κάτι, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ και η όποια λύση εξευρεθεί θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και με το κοινοτικό κεκτημένο και αυτό θα διασφαλίσει αν θέλετε και το δίκαιο χαρακτήρα της όποιας λύσης, κάτι που σχεδόν είχαμε ξεχάσει, ότι θα μπορούσε να επιδιώκουμε δίκαιη λύση. Νομίζω ότι πρέπει να το ξαναβάλουμε στο τραπέζι κάτω από τέτοιους όρους».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, τους Πρέσβεις κκ Σιακαλλή και Αιμιλίου, τους Γενικούς Προξένους Κύπρου και Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μείζονος Νέας Υόρκης και τον Επίσκοπο Σεβαστιανό.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Κρίστοφερ είπε ότι στη αυριανή παρέλαση για την εθνική παλιγγενεσία το θέμα θα είναι ένα: ότι 40 χρόνια είναι αρκετά. Αναφερόμενος στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, είπε ότι φέτος πραγματοποιείται τον Ιούλιο αντί Μάιο για να είναι χρονικά κοντά στην επέτειο των 40 χρόνων από την Τουρκική εισβολή και κατοχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί, είπε, διαδήλωση έξω από το Κογκρέσο όπου θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμούς Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές. Αναφερόμενος στα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην παγκόσμια πολιτική είπε ότι σήμερα βλέπουμε την Αμερική και όλη την ΕΕ να κόπτονται για την Κριμαία ενώ στην Κύπρο βρίσκονται 40, 000 κατοχικά στρατεύματα για 40 χρόνια και ούτε ένας από τους 200,000 πρόσφυγες έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Απηύθυνε μήνυμα ενότητας και είπε ότι σαν ομογένεια πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και ότι το θέμα της Κύπρου για την ομογένεια είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Δεν μπορούμε, είπε, εμείς να μπαίνουμε σε  θέματα συνομιλιών που χειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί οι στιγμές που έρχονται θα είναι δύσκολες και θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στο πως θα φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από τη Κύπρο και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στέλλουμε στους πολιτικούς που βλέπουμε.

Αναφερόμενος στο Εβραϊκό λόμπι, είπε ότι οι σχέσεις της Παροικίας με αυτό έχουν βελτιωθεί και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει σε αυτή τη φάση και ότι πρόσφατα η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε συνομιλίες και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Επέκρινε τις πρόσφατες επαφές του Τουρκοκύπριου ούτω καλούμενου 'Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και της προβολής που έτυχε σε αμερικανικά μέσα και κάλεσε την παροικία να αντιδρά πιο οργανωμένα σε τέτοια συμβάντα που ζημιώνουν την Κύπρο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κυπριακής παροικίας με την Ελληνικά σωματεία και ομοσπονδία, τόνισε ότι αυτές είναι πολύ καλές, και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τα Ελληνικά σωματεία να κρατούν το θέμα της Κύπρου ψηλά στην ατζέντα τους.

Όλοι εμείς, είπε, που εργαζόμαστε για τη Κύπρο είμαστε εθελοντές, γι αυτό πρέπει πάντα να προβάλλουμε τα θετικά και όχι μόνο να γίνεται κριτική. Υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα αλλά εμείς ως Κυπριακή παροικία έχουμε την υποχρέωση να τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν ώστε να κάνουν ακόμα περισσότερα.

Στην Ουάσιγκτον, ανέφερε, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το AHI και με την AHEPA, έγινε το Συνέδριο Εθνικού Συμβουλίου, και όλα αυτά βοηθούν.

Η Κυπριακή παροικία, τόνισε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και έχουμε πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

 Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος της Κυπριακής παροικίας είναι να μείνει ενωμένη και να συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το Κυπριακό να είναι πρώτο θέμα σε όλες τις ομογενειακές οργανώσεις. Επισήμανε ότι ως αμερικανοί πολίτες, οι ομογενείς θα πρέπει να προσπαθούν για μια λύση που θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη Κύπρο ανεξάρτητα με το πως θα αποκαλείται αυτή τη λύση. Τόνισε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ενότητα αν η ομογένεια δεν παραμείνει πάνω σε γενικές αρχές όπως είναι ο τερματισμός της εισβολής και κατοχής και υπέρ μιας λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ότι έχουν γίνει υποχωρήσεις από το 1977 το γνωρίζουμε όλοι, αλλά εμείς ζούμε εδώ, είπε, και υποστηρίζουμε την κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, κ. Γιώργος Σιακαλλής, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για το συνέδριο της. Έχετε, είπε, επιτύχει αξιόλογο έργο και ζηλευτά αποτελέσματα κάτι που επιβεβαιώνει τη θέληση του λαού μας για επιβίωση και διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας όπως και ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν υπάρχει βούληση και ενότητα. Τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου και Κυπριακής Παροικίας Αμερικής και σημείωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει το έργο της Κυπριακής Ομοσπονδίας και των οργανώσεων της. Τέλος, τόνισε ότι η Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον όσο και ο ίδιος προσωπικά είναι στη διάθεση όλων για οτιδήποτε χρειαστούν και ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με όλους.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου εξέφρασε ικανοποίηση που για τρίτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο συνέδριο της ΚΟΑ για ανταλλαγή απόψεων για τον καλύτερο δυνατό τρόπο προώθησης της υπόθεσης της Κύπρου.

Βρισκόμαστε, είπε, σε κομβικό σημείο φέτος σε μια πολύ σημαντική χρονιά. Πριν  60 χρόνια έγινε η πρώτη προσφυγή της Κύπρου κατά του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέθεσε η Ελληνική Δημοκρατία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 10 χρόνια αργότερα εγκαθιδρύθηκε η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο και συμπληρώνονται 50 χρόνια παρουσίας της στη Κύπρο και 10 χρόνια μετά, το 1974 η Τουρκική εισβολή της οποίας η θλιβερή επέτειος των 40 χρόνων συμπληρώνεται φέτος. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα, ανέφερε, είναι να τεθεί ένα τέλος στην τραγωδία του τόπου μας.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Φιλίππου ευχαρίστησε την ομογένεια για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου αποκαλώντας την, την αιχμή του δόρατος. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για την ανταπόκριση της ομογένειας με ανθρωπιστική βοήθεια στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται η Κύπρος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ.Τσεκερίδης τόνισε ότι 40 χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά. Θέλουμε, είπε, η Κύπρος να επανενωθεί φέτος - ει δυνατό – γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ηλιόπουλος, συγχάρηκε τον κ. Μαυρογιάννη για τα καθήκοντά του τονίζοντας ότι οι ευχές όλων των Ελλήνων είναι μαζί του για επιτυχία, όπως και οι ευχές του ιδίου και της Ελληνικής Πολιτείας. Υπογράμμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ομογένεια πρέπει να παίξει ένα ρόλο ασπίδας ενώ ταυτόχρονα συγχάρηκε την Κυπριακή παροικία γιατί είναι παράδειγμα οργάνωσης από το οποίο πολλοί μπορούν να πάρουν παράδειγμα.

Τέλος στο χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Σεβαστιανός ο οποίος αντιπροσώπευε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είπε ότι όλοι αγαπάτε, πονάτε και αγωνίζεστε για το τόπο σας και σημείωσε ότι η ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη που δεν την έχει αξιοποιήσει. Ανέφερε το παράδειγμα των Εβραίων, οι οποίοι έχουν καταφέρει να γίνουν σχετικοί σε όλες τις πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας και σημείωσε ότι πρέπει και οι Έλληνες και Κύπριοι της Αμερικής να μπουν στα στρώματα της κοινωνίας για να εισακούονται. Μη ρωτάτε,είπε, τις κυβερνήσεις για να σας πουν τι να κάνετε, να ρωτάτε εσάς τι μπορείτε να κάνετε για την πατρίδα σας.

------------------