20/3/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο με θέμα «Μπορεί η Κύπρος να γίνει το δεύτερο σπίτι των Κινέζων επενδυτών;»





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απηύθυνε σήμερα το πρωί χαιρετισμό στο σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και ο Κυπρο- Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, στο ξενοδοχείο Χίλτον, με θέμα: «Μπορεί η Κύπρος να γίνει το δεύτερο σπίτι των κινέζων επενδυτών;»



Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προσελκύσει ξένες επενδύσεις έχει εκπονήσει τις δύο πιο κάτω πολιτικές:

Άδεια Μετανάστευσης

Παραχωρείται άδεια μετανάστευσης σε ξένους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητη ιδιοκτησία συνολικής αξίας αγοράς τουλάχιστον €300.000. Επιπλέον, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει προβεί σε κατάθεση τακτής τριετούς προθεσμίας ύψους €30.000 σε κυπριακή τράπεζα και να αποδείξει ότι έχει εξασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα τουλάχιστο €30.000.

Σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπηκοότητα παραχωρείται σε ξένους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην Κύπρο τουλάχιστον €5.000.000. Η επένδυση μπορεί να αφορά στην αγορά ακινήτων ή στην αγορά κρατικών ομολόγων ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κυπριακών εταιρειών ή οργανισμών ή στην αγορά κυπριακών εταιρειών ή μετοχών κυπριακών εταιρειών σε τακτής προθεσμίας κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα. Ακόμη, η υπηκοότητα παραχωρείται σε επενδυτές που έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων ύψους τουλάχιστον €3.000.000. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει πρόσθετη μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000.
Μετά τον χαιρετισμό του, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαρροές πληροφοριών προς τον Τύπο αναφορικά με αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, για χαλάρωση του καθεστώτος σε ό,τι αφορά την παροχή υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικά. Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, εξίσου αυστηρά, διότι πρόκειται για απόδοση ευρωπαϊκής υπηκοότητας. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι δίδεται η ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε περίπτωση μεγάλων συλλογικών επενδύσεων, να αποφασίζει ανάλογα και τίποτα πέραν τούτου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων δεν επικεντρώνεται μόνο στον τομέα των ακινήτων και σε τι είδους ενέργειες προβαίνει η Κυβέρνηση για να ενισχύσει αυτό το ρεύμα τουριστών και επενδυτών προς την Κύπρο, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχετε ακούσει τι είπε ο εκπρόσωπος της Κινεζικής Πρεσβείας. Τα περιθώρια είναι τεράστια, ιδιαίτερα δε αν κάποιος προβεί σε συγκρίσεις, και εδώ παίρνω ως παράδειγμα τον τουρισμό: Πόσοι Κινέζοι πηγαίνουν σε άλλες χώρες και πόσοι έρχονται στην Κύπρο. Αυτό από μόνο του δημιουργεί προοπτική, με την έννοια ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και από πλευράς δικής μας το γεγονός ότι οι Κινέζοι ταξιδεύουν, και να δούμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό Κινέζων τουριστών. Σε ό,τι αφορά αγορές σε ακίνητα, γίνεται μια καλή δουλειά από πλευράς του ιδιωτικού τομέα. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της διευκολύνει όλες αυτές τις πράξεις για να έχουμε αύξηση του αριθμού των επενδυτών».

-------------------