10/2/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ




Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΣΕΥ βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, με έμφαση την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τα επόμενα βήματα αναφορικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την 28 η Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΕ στις προσπάθειες για εκδημοκρατισμό στη χώρα και για επιτυχή εφαρμογή του Οδικού Χάρτη. Επιθυμούμε την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ΕΕ πρέπει να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, και να διατηρήσει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του διαλόγου επί όλων των θεμάτων, τονίζοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η στρατηγική σχέση της Ρωσίας με την Ένωση.   Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε τη σημασία των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και ενθάρρυνε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις ως προς τη διαδικασία έναρξης πολιτικού διαλόγου.  

Το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας της Ομάδας Ευρωπαϊκής Δράσης για τη Μολδαβία.   Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ και η Αν. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας κα Natalia G herman , ήταν η ενημέρωση, από πλευράς Μολδαβίας, για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα και για την πρόοδο στις σχέσεις της με την ΕΕ. Από πλευράς του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ.

 

Απόψε, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Catherine Ashton στους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης και των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών (Τουρκία, Σερβία, Ισλανδία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Μαυροβούνιο).   Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, καθώς και στο θέμα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, υπό το φως των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013.