7/2/14

Συμμετοχή της Επιτρόπου Νομοθεσίας στην Οικουμενική Περιοδική Επισκόπηση του ΟΗΕ


Στις 4 Φεβρουαρίου 2014,   η Επίτροπος Νομοθεσίας, κα Λήδα Κουρσουμπά, ως επικεφαλής Κυπριακής Αντιπροσωπείας, παρουσίασε στα πλαίσια της Οικουμενικής Περιοδικής Επισκόπησης του ΟΗΕ στη Γενεύη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στον τομέα του σεβασμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας ως απόρροια των Διεθνών Συμβάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στις διάφορες εξελίξεις σε σχέση με τις κυβερνητικές πολιτικές και τις νομοθετικές και διοικητικές πράξεις στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, της πλήρους αναδιάρθρωσης του συστήματος των φυλακών, των δικαιωμάτων των παιδιών, των δικαιωμάτων των γυναικών και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ανέφερε επίσης, πως, ένεκα της παράνομης τουρκικής κατοχής, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστες πληροφορίες και στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές. Υπογράμμισε δε, πως ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας για την Κύπρο και, ως εκ τούτου, εξέφρασε τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι οι ενέργειες των Κυπριακών Αρχών προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν αμείωτες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή πέραν των πενήντα κρατών μελών του ΟΗΕ, αναγνωρίστηκαν   από τους συμμετέχοντες τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα, τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτητών ασύλου, η βελτίωση που έχει επέλθει στον τομέα των δικαιωμάτων του παιδιού, οι συστηματικές προσπάθειες για αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα βήματα που έχουν γίνει για καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τα συμμετέχοντα κράτη υπέβαλαν αριθμό συστάσεων προς την Κύπρο προκειμένου να υπάρξει περεταίρω βελτίωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, της καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ισότητας και των δικαιωμάτων των παιδιών συμπεριλαμβανομένων παιδιών με ειδικές ανάγκες, κ.τ.λ.

Η επικεφαλής και τα μέλη   της κυπριακής αντιπροσωπείας απάντησαν σε ερωτήσεις και παρείχαν εξηγήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Τέλος η κα Κουρσουμπά σημείωσε πως, παρόλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι προκλήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν.   Εξέφρασε συναφώς την προσήλωση της Κύπρου στην αντιμετώπιση όλων των υφιστάμενων προκλήσεων και τη δέσμευση της Κυβέρνησης για περεταίρω προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.       

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Τουρκία προέβη σε προκλητικές πολιτικές δηλώσεις εκτός του πλαισίου της διαδικασίας της Οικουμενικής Περιοδικής Επισκόπησης και επανέλαβε τους πάγιους ισχυρισμούς της για το Κυπριακό, για δήθεν παραβιάσεις δικαιωμάτων και απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Απαντώντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κ. Ανδρέας Ιγνατίου, επανέλαβε την προσήλωση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως οι όποιες τυχόν ελλείψεις στα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οφείλονται στη συνεχιζόμενη επί τεσσαρακονταετία παράνομη στρατιωτική κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία.

Η έκθεση της εξέτασης της Κύπρου στα πλαίσια της Οικουμενικής Περιοδικής Επισκόπησης του ΟΗΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα στην Ολομέλεια του σώματος στις 6 Φεβρουαρίου 2014.     

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τις απόψεις της επί των συμπερασμάτων και των συστάσεων που παρουσιάζονται στην έκθεση το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, πέραν της επικεφαλής Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Λήδας Κουρσουμπά, μετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη   κ. Ανδρέας Ιγνατίου,   ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Γιώργος Γιάγκου,   από το Υπουργείο Εξωτερικών η κα Μυριάνθη Σπαθή, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η κα Αθηνά Δημητρίου, από το Υπουργείο Εσωτερικών η κα Μάρω Μιχαηλίδη, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο κ. Ανδρέας Τσιάκκιρος, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Ναταλία Ανδρέου Παναγιώτου και από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη η κα Μαρία Σολογιάννη.     

______________