14/2/14

Ο Υπουργός Άμυνας προήδρευσε υπουργικής σύσκεψης για το θέμα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου προήδρευσε σήμερα υπουργικής σύσκεψης με τους  Υπουργούς Υγείας κ. Πέτρο Πετρίδη και Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη  χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τους νέους. Στη συνάντηση παρίστατο ο Πρόεδρος και μέλη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.



Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Άμυνας είπε:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα συνάντηση με τους συναδέλφους μου Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και τους συνεργάτες του για να αγγίξουμε από κοινού το θέμα της χρήσης ουσιών εξάρτησης από τους νέους μας.

Δυστυχώς τα ναρκωτικά αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με συλλογική προσπάθεια. Απαιτεί ασφαλώς εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, της ίδιας της κοινωνίας, αλλά πάντοτε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα γίναμε κοινωνοί της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά με στόχο ασφαλώς, πάνω από όλα, την πρόληψη, αλλά και την καταστολή τους. Είναι καιρός - και αυτό έχουμε αποφασίσει σήμερα - να βάλουμε φρένο στη συστημική εξάπλωση του φαινομένου αυτού, το οποίο δυστυχώς αφορά τον καθένα από μάς, την κάθε οικογένεια.

Ένας τομέας που έχουμε συζητήσει, και νομίζω συμφωνούμε όλοι μαζί - και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο - είναι ότι θα ασχοληθούμε πιο ενεργά, όσον αφορά την πρόληψη, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτή την εθνική στρατηγική, έχουμε μελετήσει συγκεκριμένους τρόπους, συγκεκριμένα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα.

Θέλω να ευχαριστήσω πάνω από όλα το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για τη στήριξη που δίνει σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και τα τρία Υπουργεία. Θέλω να πω ότι εμείς, σαν Υπουργείο Άμυνας, αγγίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα των ναρκωτικών στα στρατόπεδα και εδώ και καιρό προσπαθούμε μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του. Το πρόβλημα αυτό έχει ασφαλώς να κάνει και με την ίδια τη στρατιωτική θητεία, έχει να κάνει και με τον ελεύθερο χρόνο των εθνοφρουρών μας στη διάρκεια της θητείας τους, έχει να κάνει ασφαλώς και με την κοινωνία την ίδια, έχει να κάνει και με την οικονομική κρίση. Και όλα αυτά μας έχουν απασχολήσει σήμερα.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους Υπουργούς και επιδίωξή μας είναι όπως οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί του τόπου, σε συνεργασία πάντοτε με τους επαγγελματίες, τους εθελοντές πολίτες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους στρατιωτικούς, δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε κάθε μορφή εξάρτησης».

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στις δηλώσεις του είπε: «Η συνέργεια και η συνεργασία των τριών Υπουργείων και όλων των υπηρεσιακών που συναποτελούν τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν τεχνοκρατικά προς αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους και στην κοινωνία.

Είναι μια πολύ καλή συνάντηση. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο βοήθησε πάρα πολύ. Έχουμε ορίσει επόμενες συναντήσεις για παρακολούθηση και συνέχιση όλων όσων συζητήσαμε σήμερα και λέχθηκαν, για να δούμε διεξοδικά και με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, υπό την εξής έννοια: να το καταστείλουμε, να το αντιμετωπίσουμε και εκεί όπου επεκτείνεται να αντιμετωπιστεί. Εκεί όπου δεν υπάρχει να συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε για να μην δημιουργηθεί.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας εργαλεία ουσιαστικά τα οποία μας βοηθούν για να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Υπουργός Υγείας από πλευράς του ανέφερε ότι οι σχέσεις του με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο είναι δεδομένες. Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο είπε ότι θα υποστηρίξουν οποιοδήποτε πρόγραμμα τους δοθεί «για να βάλουμε πράγματι ένα φραγμό στη χρήση των ουσιών».

Εκ μέρους του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρός του ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την έγνοια και την ανησυχία τους σχετικά με το πρόβλημα. «Είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - είναι παρατηρημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο - η χρήση ουσιών αυξάνεται. Εξού και η ανησυχία των Υπουργών να μην έρθουμε δεύτεροι αλλά να προλάβουμε το πρόβλημα, και να δρούμε προληπτικά. Έχουμε ήδη ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και την Εθνική Στρατηγική που είναι το συμβόλαιο όλων μας και απλά ενισχύουμε αυτή τη δράση μας με περαιτέρω δράσεις.

___________________