17/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στη συνέντευξη Τύπου για τον καρκίνο του προστάτη





Είναι με  ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας καρκίνου του προστάτη, σε συνεργασία με την Europa Uomo.


Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας  στο ανδρικό φύλο και  στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Ταυτόχρονα, αποτελεί  και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη έχει διακυμάνσεις παγκόσμια: Η Ασία  παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υψηλότερα.

Υπάρχει όμως μια θετική ιδιαιτερότητα σε αυτό τον καρκίνο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί  και να δράσει άμεσα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Επειδή  ο καρκίνος αυτός μπορεί να μη δώσει συμπτώματα στο αρχικό στάδιο, επιπλέον  τα συμπτώματα  του είναι όμοια με αυτά της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, είναι σημαντικό όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των πενήντα να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο, συνδυάζοντας τη δακτυλική εξέταση με την μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.

Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων διάγνωσης είναι απαραίτητος, καθώς η ΕΕ δεν θεωρεί το PSA ως αποκλειστικό εργαλείο προληπτικού ελέγχου, αλλά τονίζει ότι για μια ολοκληρωμένη διάγνωση  είναι πάντα απαραίτητες πρόσθετες εξετάσεις, όπως η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον ουρολόγο  και ο υπέρηχος.

Όσον αφορά στην πρωτογενή πρόληψη, οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ ασυνήθιστος σε άντρες νεαρότερους των 45. Άντρες, που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με άτομα με καρκίνο του προστάτη, εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με άτομα χωρίς ιστορικό.  Επιπλέον, είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και έλλειψη άσκησης.

Όσον αφορά στη θεραπεία, ο καρκίνος αυτός θεωρείται ιάσιμος σε αρχικό στάδιο, αλλά και σε προχωρημένο στάδιο η 5ετής επιβίωση είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, επειδή  στις περισσότερες φορές ο τύπος αυτού του καρκίνου δεν είναι επιθετικός και ανταποκρίνεται θετικά  στις  μεθόδους της ορμονοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Στην Κύπρο έχουμε  περίπου   400  νέα   περιστατικά τον χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως  εννέα στις δέκα περιπτώσεις ανδρών βρίσκονται στα πρώιμα στάδια.

Συνολικά, το 5ετές ποσοστό επιβίωσης σε πρώιμο στάδιο ανέρχεται στο 100%.  Ενώ οι θεραπευτικές επιλογές για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι περιορισμένες, στα αρχικά στάδια της νόσου είναι πολλές. Η επιλογή της καταλληλότερης  θεραπείας γίνεται πάντα ύστερα από  εξατομικευμένη συζήτηση με τον ασθενή.

Το Υπουργείο Υγείας προσφέρει τόσο τη δυνατότητα διάγνωσης, όσο και θεραπείας. Τα πιο σύγχρονα χημειοθεραπευτικά και αρκετές από τις μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές προσφέρονται στους ασθενείς μας.

Ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες μεριμνούμε ώστε ο Κύπριος ασθενής   να εξακολουθεί να  λαμβάνει  ποιοτική και βέλτιστη θεραπεία.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήταν  μεγάλη παράληψη  αν δεν ευχαριστούσα από καρδιάς την Europa Uomo, που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει, ώστε να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε προκαταλήψεις  και   ανασφάλειες ώστε οι άνδρες να εξοικειωθούν με τα προληπτικά προγράμματα και να ζήσουν μια ζωή γεμάτη υγεία, ανιχνεύοντας τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Θα ήθελα δε να  διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο και τα μέλη ότι  θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους και ευελπιστούμε να έχουμε μια διαχρονική επικοινωνία και συνεργασία.

Κλείνοντας επιλέγω τα λόγια του  Αφρικανού επισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, που θέλησε  να μιλήσει δημόσια για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη:

«Η δακτυλική εξέταση μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά όχι πιο δυσάρεστη από μια οδοντιατρική εξέταση. Καλώ όλους τους άντρες άνω των πενήντα να κάνουν ετήσια  προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη».

Την ίδια έκκληση απευθύνω κι εγώ!
_________________