24/2/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»

 
Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο «Οι μητέρες στα κρατητήρια τα παιδιά στη γειτονιά», σχετικά με καταγγελία ότι μητέρες υπήκοοι τρίτων χωρών συλλαμβάνονται, ενώ τα ανήλικα τέκνα τους διαμένουν σε φίλους και γείτονες
, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω για τις δύο περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα:
 
«Η κράτηση απαγορευμένων μεταναστών για σκοπούς απέλασης χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο για διασφάλιση της αναγκαστικής απομάκρυνσης τέτοιων προσώπων από τη Δημοκρατία, αφού έχει   εξαντληθεί κάθε άλλος τρόπος για εθελούσια επιστροφή τους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα της κάθε περίπτωσης.

1)       Η υπήκοος Καμερούν αφίχθηκε στη Δημοκρατία από άγνωστο μέρος, προφανώς από τις κατεχόμενες περιοχές, και υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο στις 23/9/2005. Στις 10/12/2007 απορρίφθηκε το αίτημά της για άσυλο από την Υπηρεσία Ασύλου και ακολούθως απορρίφθηκε στις 18/4/2008 και η ιεραρχική της προσφυγή από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων. Αυτή συνέχισε να παραμένει παράνομα στη Δημοκρατία και πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο 2013 υπέβαλε αίτηση για Δελτίο Διαμονής ως μέλος οικογένειας πολίτη της Ένωσης, που δεν είναι υπήκοος κράτους μέλους της Ένωσης, δεδομένου ότι απέκτησε μια κόρη, στις 14/7/2012 με Ρουμάνο υπήκοο. Ο Ρουμάνος πατέρας αναγνώρισε το παιδί, για το οποίο εκδόθηκε ρουμανικό διαβατήριο, αλλά ουδέποτε αποτάθηκε για διευθέτηση των διοικητικών διατυπώσεων παραμονής του στη Δημοκρατία και σύμφωνα με τη μητέρα, αναχώρησε από τη Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2012.

Η αίτηση της μητέρας για Δελτίο Διαμονής απορρίφθηκε στις 30/9/2013, δεδομένου ότι η θυγατέρα της από την οποίαν η μητέρα διεκδίκησε δικαίωμα διαμονής ως μέλος οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη, δεν πληρούσε η ίδια τους όρους για διαμονή στη Δημοκρατία και κλήθηκε να αναχωρήσει εντός 30 ημερών, πράγμα το οποίο δεν έπραξε και συνέχισε να παραμένει παράνομα στη Δημοκρατία.

Την 15/1/2014 μέλη της ΥΚΑΝ Λάρνακας στα πλαίσια διερεύνησης υπόθεσης παράνομης κατοχής ναρκωτικών μετέβησαν σε συγκεκριμένη διεύθυνση στη Λευκωσία όπου σε συνεργασία με τα μέλη της ΥΑΜ, διαπιστώθηκε ότι η μητέρα μαζί με άλλους δύο υπηκόους τρίτων χωρών, διέμεναν παράνομα στη Δημοκρατία. Αυτή μαζί με το ανήλικο παιδί της οδηγήθηκαν στα γραφεία του Κλιμακίου ΥΑΜ Λευκωσίας. Στο μέρος κλήθηκαν και προσήλθαν λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας. Κατόπιν διαβουλεύσεων η μητέρα έδωσε τη συγκατάθεση της και το παιδί τέθηκε υπό τη φύλαξη του Γραφείου Ευημερίας   το οποίο στη συνέχεια δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Εν συνεχεία, τέθηκε υπό κράτηση προς διασφάλιση της απομάκρυνσης της από τη Δημοκρατία μαζί με το παιδί της.

2)       Η Κινέζα υπήκοος ήρθε στη Δημοκρατία το 2004 για σκοπούς απασχόλησης ως οικιακή βοηθός. Μετά το θάνατο της εργοδότριας της, αντί να αναχωρήσει, τέλεσε γάμο με Ευρωπαίο υπήκοο από Βουλγαρία τον Ιούλιο 2009, απέκτησε παιδί το οποίο γεννήθηκε στις 26/10/10 και διεκδίκησε Δελτίο Διαμονής ως μέλος οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη το Φεβρουάριο 2011 το οποίο και εξασφάλισε τον Αύγουστο 2011. Κατόπιν εξετάσεων ο γάμος κρίθηκε εικονικός γιατί δεν υπήρχε συμβίωση του «ζεύγους» και στη διεύθυνση κατοικίας τους βρέθηκαν να διαμένουν μαζί της και με το ανήλικο παιδί της άλλοι δύο ομοεθνείς της που βρίσκονταν παράνομα στη Δημοκρατία, ο δε αριθμός τηλεφώνου του διαμερίσματος ήταν καταχωρημένος στις ροζ αγγελίες για μασάζ. Ως εκ τούτου, το Δελτίο Διαμονής της ακυρώθηκε και κλήθηκε γραπτώς να αναχωρήσει από τη Δημοκρατία τον Απρίλιο 2013. Εναντίον της εν λόγω απόφασης καταχώρησε ιεραρχική προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών η οποία απορρίφθηκε τον Οκτώβριο 2013. Αυτή συνέχισε να παραμένει παράνομα μέχρι που εντοπίσθηκε και συνελήφθη για σκοπούς απέλασης στις 3/2/2014. Το παιδί της τέθηκε επίσης υπό την προστασία του Γραφείου Ευημερίας».