6/2/14

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τη Συμμαχία Πολιτών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στα Γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών με τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Γιώργο Λιλλήκα και συνεργάτες του, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την Προκαταρκτική Έκθεση των Άγγλων Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος του κύκλου επαφών, αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τα κόμματα. Τελειώνουμε την ερχόμενη Δευτέρα με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Είχαμε την ευκαιρία και πάλι να συζητήσουμε για το θέμα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διακατέχει πιστεύω και τις δύο πλευρές ένα πνεύμα συναίνεσης και θέληση να καταλήξουμε μέσα από συναίνεση. Αρχίσαμε αισίως να συζητούμε την ουσία, πώς η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι θέμα πλέον στις συζητήσεις ο αριθμός (των Δήμων) αλλά τι ακριβώς θα πρέπει να έχουν από πλευράς εξουσιών η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι ή οι Κοινότητες, τι δίνει στους Δήμους το κράτος (η κεντρική κυβέρνηση), τι άλλο οι Δήμοι μεταξύ τους στα πλαίσια της συμπλεγματοποίησης μπορούν να διαχειριστούν.

Όλα αυτά λοιπόν μας οδηγούν σε ένα διάλογο ουσιαστικό. Εν αναμονή των τελικών εισηγήσεων των μελετητών, είτε αυτοί είναι οι Άγγλοι, είτε αυτοί είναι οι Ιταλοί αλλά και μια άλλη έκθεση που έχουμε στα χέρια μας από Ελλαδίτες μελετητές, όλα αυτά θα αποτελέσουν εργαλεία για να έχουμε επιτυχή κατάληξη».

Από πλευράς του, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε τα ακόλουθα: «Είχαμε μελετήσει την έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων που μας είχε αποστείλει ο Υπουργός. Έκθεση η οποία καταθέτει διάφορα σενάρια για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, αλλά έκθεση η οποία χρειάζεται συμπλήρωμα. Και νομίζω (αυτό) είναι κοινή διαπίστωση, γιατί σε πολλά ζητήματα, σε πολλές πτυχές, υπάρχουν κενά και δεν υπάρχουν και πρακτικές προτάσεις, ιδίως στον οργανωτικό τομέα.
Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι το κριτήριο μας πρέπει να είναι η παροχή της καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών στους δημότες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Δεν διαφωνούμε με την μεταφορά εξουσιών ή αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όμως η αναδιάρθρωση και η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα. Να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στη  λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του κεντρικού κράτους στη συνέχεια.

Είναι κοινός τόπος νομίζω ότι δεν μπορεί να παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Χρειάζεται η αναδιάρθρωση. Το πώς θα γίνει, μέσα από περιφερειακούς πιθανόν Δήμους, με ποιες αρμοδιότητες, πως θα είναι αυτοί οι περιφερειακοί Δήμοι ή αν θα είναι συνένωση Δήμων, θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με οριστικό τρόπο όταν θα έχουμε και τις υπόλοιπες μελέτες.

Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία, μέσα από την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού θα ασχοληθούμε και με την αναδιάρθρωση των κοινοτικών Συμβουλίων στην ύπαιθρο, να επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε και ένα πακέτο μέτρων και κινήτρων για εγκατάσταση πολιτών στην ύπαιθρο, τη δραστηριοποίηση τους αλλά και (εγκατάσταση) βιοτεχνιών, έτσι ώστε να υπάρχουν και δημότες, να υπάρχουν και κάτοικοι στην ύπαιθρο και όχι μόνο κοινοτικά Συμβούλια».
 
­______________