27/1/14

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμμετέχει στις εργασίες της COSAC






Διεξάγονται σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Διάσκεψης των Πρόεδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Η καθιερωμένη εξαμηνιαία Διάσκεψη των Προέδρων της COSAC πραγματοποιείται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη Διάσκεψη συμμετέχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο κ. Νεοφύτου παρουσίασε, εκ μέρους των συμμετεχόντων στη Συνεδρία των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της ΕΕ, τα αποτελέσματα της ιδρυτικής Συνάντησης του εν λόγω φόρουμ, που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2014. Ο κ. Νεοφύτου ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση της εξαμηνιαίας Συνάντησης με στόχο την ουσιαστική συμβολή στις εργασίες της COSAC, μέσω και της εισήγησης θεμάτων για συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξή της. Εξάλλου, χαρακτήρισε τη Συνεδρία ως ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό προσπαθειών ώστε να καταστεί η Ευρώπη αυτή που επιθυμούμε, δηλαδή μια καλύτερη Ευρώπη που να εργάζεται προς όφελος όλων των κρατών μελών και πολιτών της. Ανέφερε ακολούθως ότι, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης υπήρξαν εντονότερες στις χώρες του Νότου, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους νέους των χωρών τους οι οποίοι δεν θα πρέπει να αφεθούν, ένεκα της ανεργίας, να αποτελέσουν μια χαμένη γενιά. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ο Κύπριος βουλευτής ενημέρωσε, έξαλλου, ότι τα συμμετέχοντα Κοινοβούλια επιθυμούν να δουν περισσότερη συλλογική δράση από την ΕΕ στην κατεύθυνση της μείωσης των πιέσεων που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα στις νότιες χώρες. Χαιρέτισε, επίσης, την ένταξη της θαλάσσιας πολιτικής στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και εξέφρασε την κοινή ελπίδα να διεξαχθεί περαιτέρω συζήτηση σε ό,τι αφορά στη μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης. Ο κ. Νεοφύτου κατέληξε εκφράζοντας, εκ μέρους των χωρών του Νότου, την ευχή να προωθηθεί από κοινού με όλα τα κοινοβούλια ο ακόμα σημαντικότερος ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες που παρέχει η διακοινοβουλευτική συνεργασία.

Η Διακήρυξη της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της ΕΕ στη Λευκωσία διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες Προέδρους της COSAC.

________________