24/1/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου



Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση και κατάθεση απόψεων όλων των κομμάτων για θέματα τακτικής και στρατηγικής, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Στο πρώτο μέρος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για συγκεκριμένα συμβάντα που έχουν επισυμβεί αυτή την περίοδο από την προηγούμενη συνεδρία. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πλήρως για την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και για όλα όσα έχουν συμβεί, περιλαμβανομένης και της συμφωνίας για τις ιδιωτικές περιουσίες στις Βρετανικές Βάσεις και για ό,τι άλλο συμπεριλαμβάνει αυτή η συμφωνία.

Έγινε ενημέρωση για όσα έχουν συμβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτές τις μέρες με την ανανέωση του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και για άλλες διαβουλεύσεις και επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την περίοδο σε σχέση και με τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος και για άλλες επαφές που έχουν σχέση με το Κυπριακό.

Κατατέθηκε το γνωστό έγγραφο που αφορά τα θέματα της επιτροπής αποζημιώσεων, αλλά θα έχουμε και νέα συνάντηση, ενδεχομένως είτε Συμβούλιο Αρχηγών είτε της διακομματικής επιτροπής, για περαιτέρω επεξεργασία.

Στη συνεδρία ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στη συζήτηση και στην κατάθεση των απόψεων όλων των κομμάτων για θέματα τακτικής και στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα, είχαμε συζήτηση που αφορά στη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος και σε ό,τι αφορά τις απόψεις και θέσεις των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα, και είχαμε και κατάθεση απόψεων για θέματα ευρύτερης στρατηγικής και διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς αν υπήρξε ομοφωνία στα βασικά θέματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχουν και ομόφωνες θέσεις, αλλά δεν πρέπει να αποκρύψουμε ότι υπάρχουν όντως και διαφορετικές προσεγγίσεις, ειδικά σε θέματα στρατηγικής».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη περί ανάγκης για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στο Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε την άποψη ότι όταν θα μιλήσουμε για αναδιαμόρφωση στρατηγικής θα πρέπει αυτή η αναδιαμόρφωση να βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Στη σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση των δεδομένων, στον ρόλο του διεθνούς παράγοντα και στο να είναι ρεαλιστική αυτή η αναδιαμόρφωση, δηλαδή εάν αυτή η αναδιαμόρφωση θα είναι στο πλαίσιο του εφικτού και όχι του ευκταίου. Θα πρέπει να μιλήσουμε με όρους πραγματισμού, διότι αλλιώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα από μια αναδιαμόρφωση, να βγούμε πολύ χειρότερα από ό,τι είμαστε σήμερα».

________________