27/1/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στο σεμινάριο με θέμα τη Διασυνοριακή Ιατρική Περίθαλψη


Ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στο σεμινάριο με τίτλο «Διασυνοριακή Ιατρική Περίθαλψη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Κύπρο». Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε:



«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στo σεμινάριο για τη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη στην Ευρώπη που συνδιοργανώνουμε με το Γραφείο της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Η «Οδηγία 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης», η οποία μεταφέρθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με τον «Περί εφαρμογής των Δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Υγειονομικής Περίθαλψης Νόμο του 2013» αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών και τους κανονισμούς όσον αφορά την πρόσβασή τους σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη καθώς και τα δικαιώματα ως προς το επίπεδο των εξόδων που επιστρέφονται.

Η νέα αυτή θεσμοθετημένη πρακτική αποτελεί πραγματική καινοτομία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίδει το δικαίωμα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να επιλέγει το κράτος μέλος όπου επιθυμεί να τύχει υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τον πάροχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες, εκτός του ότι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των εξόδων με το οποίο θα επιβαρυνθούν, καθώς και το ύψος των εξόδων που θα τους επιστραφεί, θα μπορούν να λαμβάνουν πλήρη πληροφόρηση σχετικά με τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται από το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο ή πάροχο υπηρεσιών υγείας που επιθυμούν να επισκεφθούν. Θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις θεραπευτικές επιλογές και να αποφασίζουν συνειδητά για την υγειονομική περίθαλψη που επιθυμούν να λάβουν.

Όλα τα πιο πάνω θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας της περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση σε ευεργετικά αποτελέσματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έναυσμα για την έκδοση της Οδηγίας ήταν η προσφυγή πολιτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ευρωπαίων Πολιτών για αιτήματα που σχετίζονταν με την κάλυψη του κόστους υγειονομικών υπηρεσιών που έλαβαν σε άλλο κράτος μέλος από αυτό της χώρας ασφάλισής τους. Επιπρόσθετα, οι πολιτικές για την υγεία και τα συστήματα περίθαλψης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο εξαιτίας διάφορων παραγόντων, όπως η ευκολότερη διακίνηση επαγγελματιών υγείας και ασθενών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, η άμεση πληροφόρηση των ασθενών μέσω του διαδικτύου και οι αυξημένες προσδοκίες, δημιούργησαν την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την προγραμματισμένη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Η εφαρμογή της οδηγίας αποτελεί πρόκληση για τα κράτη μέλη ώστε να υπάρξει:
      Καθιέρωση σαφών κανόνων και αξιόπιστης ενημέρωσης των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ και την επιστροφή των ιατρικών εξόδων. Καθιερώνεται σε κάθε κράτος μέλος "Εθνικό Σημείο Επαφής" που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση του έργου αυτού.
      Κάλυψη των προσδοκιών των ασθενών για ποιοτική περίθαλψη.
      Ενίσχυση της συνεργασίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς όφελος των ασθενών.
      Εξάλειψη της νομικής αβεβαιότητας. Οι νέοι κανόνες εξασφαλίζουν σωστή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και της προστασίας του δικαιώματος των ασθενών να αναζητούν θεραπεία εκτός της χώρας τους.


Με την έναρξη, λοιπόν, ισχύος της Οδηγίας και με βάση το νομικό πλαίσιο, αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα των ασθενών όσον αφορά την πρόσβασή τους σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα δικαιώματα ως προς το επίπεδο των εξόδων που επιστρέφονται. Ταυτόχρονα, τίθενται σε εφαρμογή οι κανόνες για την ευκολότερη πρόσβαση σε ασφαλή και υψηλής ποιότητας διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων σε θέματα οργάνωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη που έχουν μεταφέρει την Οδηγία σε εθνική νομοθεσία και έχουν ολοκληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Σύντομα δε, θα ανακοινώσουμε το άνοιγμα της ιστοσελίδας του Εθνικού Σημείου Επαφής για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη.

Με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη, πιστεύουμε ότι δίνονται πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο. Η εφαρμογή της Οδηγίας αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τον τομέα της ιατρικής και της υγείας γενικότερα στην Κύπρο, και θα αποτελέσει επίσης πρόκληση για ακόμη περαιτέρω βελτίωση και καθιέρωση πρωτοκόλλων και διαδικασιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ως χώρα που προσβλέπει στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού υγείας, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται συνδυάζοντας το υπέροχο μεσογειακό περιβάλλον με τον φυσικό πλούτο, τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου οι οποίες είναι ιδανικές για σκοπούς αποθεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών, την παράδοση στην υγιεινή διατροφή, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και το καταξιωμένο διεθνώς ιατρικό προσωπικό.

Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει τη δυνατότητα να καταστεί πόλος έλξης Ευρωπαίων πολιτών τόσο για θεραπεία όσο και για αποθεραπεία.

Στόχος όλων μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η Κύπρος, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής προσπάθειας, να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις επιλογής για Διασυνοριακή Ιατρική Περίθαλψη και, γιατί όχι, και στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους παγκόσμιους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό.

Κλείνοντας, επιθυμώ να επισημάνω ότι η εφαρμογή της Οδηγίας αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο χέρι μας είναι να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας στην περίθαλψη, παρέχοντας ασφάλεια και μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό την ταλαιπωρία για τον ασθενή και την οικογένειά του. Η εφαρμογή της Οδηγίας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας».

_________________