22/1/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε σε Συνέδριο στη Φλωρεντία για Θέματα Περιβάλλοντος και Υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο



Ο  Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης εκπροσώπησε την Κύπρο στο Μεσογειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία στις 21-22 Ιανουαρίου 2014, με θέμα «Η Μεσόγειος- Ένα νέο Ελ Nτοράτο Υδρογονανθράκων»

Οι εργασίες του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στα θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος σε σχέση με τις δραστηριότητες για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.


Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και προσφώνησαν, πέραν από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Μαρία Δαμανάκη, πολιτικοί από αριθμό χώρων της Μεσόγειου, οι όποιοι έχουν άμεσο ενδιαφέρον στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως από το Λίβανο και την Αλγερία, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.
Ο κ. Υπουργός στην παρέμβασή του τόνισε την οικονομική σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις ευκαιρίες που δίνονται για ενδυνάμωση του γεωπολιτικού της ρόλου μέσω της διεθνούς συνεργασίας.
Ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες σε σχέση με την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ γειτνιαζόντων χωρών, οι οποίες διεξάγουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες  ώστε να συναφθεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα του περιβάλλοντος, με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Παράλληλα, τόνισε την σημασία της υπογραφής τέτοιων συμφωνιών από όλες τις γειτνιάζουσες χώρες.
Η αναγκαιότητα περιφεριακής συνεργασίας, την οποία επισήμανε ο κ. Κουγιάλης, έτυχε θερμής αποδοχής από τους Συνέδρους και ιδιαίτερα από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, η οποία υπερτόνισε τη σημασία της για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η οικονομική ανάπτυξη με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.