23/1/14

Συμμετοχή Κυπρίων Βουλευτών στην 8η Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου 23/01/2014

Ολοκληρώθηκαν χθες, 22 Ιανουαρίου, στη Μασσαλία οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ). Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε στην Συνέλευση με τριμελή αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους Βουλευτές, κ.κ. Νίκο Τορναρίτη, Άριστο Δαμιανού και την κα Ρούλα Μαυρονικόλα.


Κατά την καταληκτική συνεδρία, έγινε απολογισμός των δραστηριοτήτων των τριών Μονίμων Επιτροπών της ΚΣΜ, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για το σχεδιασμό της μελλοντικής δράσης της ΚΣΜ και των Επιτροπών της.
Εισήγηση, μεταξύ άλλων Βουλευτών, κατέθεσε και ο κ. Δαμιανού. Παρουσιάζοντας την εισήγησή του, ο κ. Δαμιανού εξήρε το έργο της ηγεσίας της ΚΣΜ, σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της Συνέλευσης, μέσα από τη συλλογική της δράση. Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση σε περιοχές συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων στη Μεσόγειο, ο κ. Δαμιανού υπενθύμισε την πάγια θέση της Συνέλευσης και της Κύπρου για αναζήτηση πολιτικών λύσεων μέσα από τον διάλογο, με σταθερή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θεμελιώδους σημασίας για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας, υπογράμμισε, είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια των λαών, που εξυπακούει ότι οι όποιες λύσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται στους λαούς, αλλά να διαμορφώνονται στη βάση της βούλησης και των αναγκών τους.
Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι οι προσπάθειες της Συνέλευσης να συμβάλει στις διαδικασίες διαλόγου για επίλυση τέτοιων διαφορών εντάσσονται σε συγκεκριμένο νομικό και πολιτικό πλαίσιο, αυτό που υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού, η ΚΣΜ οφείλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, με ουσιαστική δράση από τα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία είναι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι και νομιμοποιημένοι εκφραστές της θέλησης των λαών της Μεσογείου. Κάλεσε, τέλος, τα Κοινοβούλια μέλη της Συνέλευσης να ενισχύσουν τις συντονισμένες προσπάθειές τους, ώστε, αισίως, η θεωρία να γίνει πράξη.
Σε δική της παρέμβαση, η κα Μαυρονικόλα σημείωσε ότι η οικονομική κρίση επιδεινώνει προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες της Μεσογείου και πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φαινόμενα, όπως η ανεργία και η ανισότητα μεταξύ των φύλων, δημιουργούν ελλείψεις στην απόλαυση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ο λαός της Κύπρου, από το 1974 και εντεύθεν, βιώνει την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, υποφέρει δε σήμερα και από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Η κα Μαυρονικόλα υπογράμμισε συναφώς την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων της ΚΣΜ για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, για την προώθηση λύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών στον αγώνα τους ενάντια στις διακρίσεις.