23/1/14

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Σ. Φυττή στην 22η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας

Στα πλαίσια των συνεχιζόμενων εργασιών της 22ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας, συζητήθηκε σήμερα το θέμα των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μικρά Κοινοβούλια.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής, που συμμετέχει στη Διάσκεψη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και στις ιδιαίτερες προκλήσεις που επιφέρει στα μικρά Κοινοβούλια, τα οποία καλούνται να διαφυλάξουν τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες. Ως μέλη κοινοβουλίων με απτή εμπειρία στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, τόνισε ο κ. Φυττής, μπορούμε να κατανοήσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών και να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις και μέτρα, που θα ενισχύουν τη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης πολιτικής για τις μικρές κοινωνίες.
Ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Κύπρου και στον τρόπο με τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με την οικονομία του τόπου. Πέρα από τις έντονες οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο, συνέχισε, ο κ. Φυττής, υπάρχουν και οι θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση. Στην προσπάθεια για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, η Κύπρος, ως μικρό κράτος, πρόσθεσε ο κ. Φυττής, επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες χώρες, συμβάλλοντας έτσι και στην προσπάθεια για την επικράτηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε ότι τα μικρά Κοινοβούλια φέρουν αυξημένη ευθύνη για άσκηση των εξουσιών τους με υπευθυνότητα και διαφάνεια, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στους προβληματισμούς των πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα, εκ των πραγμάτων, να βρίσκονται πιο κοντά στους εκπροσώπους τους απ’ ότι σε μεγαλύτερες χώρες.