5/12/13

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας για τη συνεργασία με ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές




Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, που δημοσιεύθηκε σε χθεσινή πρωινή εφημερίδα, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

 


Η ενημέρωση του επιστολογράφου όσον αφορά στην υπάρχουσα συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές, για προσφορά κλινικής εκπαίδευσης στους φοιτητές τους στα δημόσια νοσηλευτήρια, παρουσιάζεται περιορισμένη. Με στόχο τη διόρθωση σωρείας ανακριβειών που καταγράφονται στην επιστολή, αναφέρεται ότι:

·                     Η κλινική εκπαίδευση των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών δύο ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιείται σε δημόσια νοσηλευτήρια, κατόπιν υπογραφής Συμφωνίας Συνεργασίας, τον Φεβρουάριο του 2013 με το πρώτο και τον Απρίλιο 2013 με το δεύτερο. Η σχετική απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη το όφελος μιας τέτοιας συνεργασίας, τόσο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων από τα δημόσια νοσηλευτήρια υπηρεσιών, όσο και την προώθηση της Κύπρου ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου. Ταυτόχρονα αποτελούν πηγή εσόδων για το κράτος.

·                     Με βάση τις δύο Συμφωνίες Συνεργασίας οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν αμείβονται για κλινική διδασκαλία η οποία προσφέρεται σε εργάσιμη ώρα, κατά τη συμμετοχή των φοιτητών στις καθημερινές δραστηριότητες των κλινικών. Σημειώνεται ότι ήδη οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων παίρνουν μέρος στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών χωρίς αυτό να επηρεάζει δυσμενώς την παραγωγικότητα/αποτελεσματικότητα των κλινικών στις οποίες εργάζονται .

·                     Με βάση τις ίδιες συμφωνίες, οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποζημιώνονται μόνο για κλινική εκπαίδευση που προσφέρεται πέραν των ωρών εργασίας τους, στον χώρο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ο απαιτούμενος για κάθε κλινική ειδικότητα χρόνος, εκτός των ωρών εργασίας, είναι εκ των προτέρων καθορισμένος και περιορισμένος και δεν αναφέρεται ονομαστικά σε οποιονδήποτε ιατρό, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία οποιασδήποτε πελατειακής σχέσης μεταξύ ιατρού και Ιατρικής Σχολής.

·                     Η παραχώρηση άδειας εργοδότησης κυβερνητικών ιατρών ως ακαδημαϊκών σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για προσφορά εκπαίδευσης σε αυτά, διέπεται από σχετική νομοθεσία περί ιδιωτικής απασχόλησης, αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και δεν καλύπτεται από τις Συμφωνίες Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Υγείας

Τα πιο πάνω απαντούν σε οποιουσδήποτε προβληματισμούς του επιστολογράφου για τη συνεργασία η οποία έχει αναπτυχθεί με τις ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές. Επιβεβαιώνουν δε την προσπάθεια που κατέβαλε το Υπουργείο Υγείας ώστε να επωφεληθεί από τη συνεργασία αυτή, στα πλαίσια όσων ο ίδιος ο επιστολογράφος περιγράφει, περιλαμβανομένου του οικονομικού οφέλους.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα τα οποία θίγονται, σημειώνεται εκ νέου ότι:

·                     Η παρακολούθηση της τήρησης του ωραρίου από το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των Τμημάτων του από τους αντίστοιχους Διευθυντές είναι συνεχής.

·                     Παρά τη συνεχή αναφορά σε άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από κυβερνητικούς ιατρούς, η κατάθεση στοιχείων για στοιχειοθέτηση κατηγοριών δεν είναι επαρκής και μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατή η καταδίκη κάποιου.

·                     Το Υπουργείο Υγείας προωθεί και έχει αναπτύξει πρωτόκολλα για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την παραπομπή ασθενών για εργαστηριακές και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης η οποία παρατηρείται.

Τέλος σημειώνεται ότι η προωθούμενη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και η μελέτη η οποία έχει αναληφθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του Δημόσιου Τομέα, καθώς και τον περιορισμό του κόστους και καλύπτει και τον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
____________