17/12/13

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης





Ολοκληρώθηκαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα Διεύρυνσης και της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης καθώς και η προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την περίοδο 19-20 Δεκεμβρίου 2013.



Μετά την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων για τη Διεύρυνση, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα Συμπεράσματα που υιοθετήσαμε σήμερα για τη Διεύρυνση μπορούν να χαρακτηριστούν ως ισορροπημένα και αντικειμενικά.  Με σαφήνεια και εποικοδομητικό πνεύμα στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα προς τις υποψήφιες και εν δυνάμει υποψήφιες χώρες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Όσον αφορά στην Τουρκία, το κείμενο τονίζει ρητά την ανάγκη εφαρμογής όλων των κυπρογενών υποχρεώσεών της, με έμφαση στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης έναντι όλων των κρατών μελών.  Η εφαρμογή της συγκεκριμένης υποχρέωσης από πλευράς Τουρκίας θα επιφέρει σημαντική ώθηση στην ενταξιακή της πορεία, αφού με τον τρόπο αυτό δύναται να ανοίξουν οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα Συμπεράσματα καλούν την Τουρκία να ενεργήσει προς ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλει με τρόπο εποικοδομητικό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Νέο στοιχείο των Συμπερασμάτων αποτελεί η προσθήκη αναφοράς που τονίζει στην Τουρκία την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα.  Η εν λόγω προσθήκη συμπεριλήφθηκε κατόπιν αιτήματος της Κύπρου, δεδομένων των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa.

Σε σχέση με την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και την παράδοση του Οδικού Χάρτη Φιλελευθεροποίησης των Θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αναμένουμε από την ΕΕ να απαντήσει στις όποιες αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας που αντιβαίνουν στις πρόνοιες της συμφωνίας όπως, για παράδειγμα, η μη-εφαρμογή της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».


______________