5/12/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη σε δεξίωση του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού



Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τιμήσουμε μαζί την Ημέρα του Εθελοντισμού. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντών για να τιμήσει το έργο των εθελοντών, να συμβάλει στην καλλιέργεια του εθελοντισμού, αλλά και να αυξήσει την κινητοποίηση περισσοτέρων ατόμων που έχουν τη διάθεση και την δυνατότητα να προσφέρουν σε δραστηριότητες που έχουν σχέση το κοινωνικό όφελος.



Πρόκειται για μια μέρα ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, εάν ληφθεί υπόψη το σημαντικό έργο που το εθελοντικό κίνημα επιτελεί στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η στήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συνιστά πολύτιμη συνεισφορά γιατί καλύπτει επείγουσες ανάγκες που, δυστυχώς, το κράτος αδυνατεί να καλύψει.

Είμαστε στα μέσα της Εβδομάδας Εθελοντισμού, η οποία θεσμοθετήθηκε από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) από το 1994 και έχει ως κύριο στόχο την κινητοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, διάφορων κρατικών και ιδιωτικών φορέων, αλλά και του κοινού γενικότερα, προκειμένου να αναληφθούν και να αναπτυχθούν εθελοντικές πρωτοβουλίες. Η Εβδομάδα Εθελοντισμού συμβάλλει  επίσης και στην αναγνώριση του έργου των χιλιάδων εθελοντών που προσφέρουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους στην κοινωνία μας.

Ο σύγχρονος εθελοντισμός καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες εθελοντικά προγράμματα με την δραστηριοποίηση χιλιάδων εθελοντών, καλύπτοντας βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Είμαστε περήφανοι για το εθελοντικό κίνημα και τους εθελοντές μας που με ανιδιοτέλεια και πάθος, θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και ακόμα στερώντας χρόνο από τις οικογένειές τους, προσφέρουν καθημερινά σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Οι δύσκολες μέρες που διανύουμε απαιτούν την εμπλοκή στον εθελοντισμό ακόμη περισσότερων πολιτών, αλλά και την εφαρμογή νέων πολιτικών ώστε το εθελοντικό κίνημα να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Για αυτόν τον λόγο, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, διόρισα Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με αποστολή την προώθηση και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος. Το κράτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δηλώνει παρών στη στήριξη του Εθελοντικού Κινήματος. Σκοπός μας είναι μαζί να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού γιορτάζει 40 χρόνια σημαντικής προσφοράς. Σαράντα χρόνια ζωής, με συνεχές, αξιόλογο και σημαντικό έργο. Συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, συμβουλεύει το κράτος για θέματα εθελοντισμού και έρχεται αρωγός στο κυβερνητικό έργο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων χωρίς, ωστόσο, να υποκαθιστά τον ρόλο και την ευθύνη της κρατικής παρέμβασης.

Το προσωπικό μου ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η χθεσινή διαβούλευση με το Εθελοντικό Κίνημα, ήταν για μένα μια συγκινητική εμπειρία. Όλες σας οι απόψεις και εισηγήσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη χάραξη των πολιτικών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εσάς για το ήθος, τις αρετές και την ανθρωπιά σας. Η προσφορά σας κάνει την κοινωνία μας καλύτερη. Δίνετε ένα καλό παράδειγμα στη νέα γενιά, συνεισφέρετε σε ένα τομέα από τον οποίο όλοι έχουμε να κερδίσουμε. Να ξέρετε ότι οι αξίες μιας κοινωνίας καθορίζονται από το επίπεδο του εθελοντισμού που υπάρχει σ’ αυτήν. Είσαστε ο φάρος για μια καλύτερη κοινωνία, και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας.

Συγχαρητήρια απευθύνω ιδιαίτερα, στα σχολεία που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα «Νεολαία και Εθελοντισμός» και βεβαίως και στους πρώην προέδρους του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού που απόψε επίσης τιμούμε.
_____________