5/12/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου για την απασχολησιμότητα και την επιχειρηματικότητα







Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα σε αυτή τη συζήτηση με θέμα: «Εξασφαλίζοντας το μέλλον των νέων της Κύπρου: Εισηγήσεις για ανάπτυξη της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικότητας» και συγχαίρω τη Microsoft Κύπρου γι’ αυτή την πρωτοβουλία, που είναι πολύ επίκαιρη και σημαντική σε αυτή την εποχή, την τόσο δύσκολη για τους νέους μας.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και η Εταιρεία συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιώντας με πολύ εύστοχο τρόπο την κοινωνική εταιρική της ευθύνη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενθαρρύνει και στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται για επίτευξη των επαγγελματικών τους επιδιώξεων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Δεδομένων των αυξημένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας κατά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και βοηθητικές για τη λήψη σωστών αποφάσεων όσον αφορά στο επαγγελματικό μέλλον του κάθε νέου. Οι νέοι μας, οι οποίοι αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, έχουν πληγεί δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική ύφεση, με  την ανεργία  σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να φθάνει σε σημεία πρωτόγνωρα για τη χώρα μας.

Η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς εργασίας, η οποία μεταφράζεται στη σωστή αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού του τόπου, στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφοράς και ζήτησης εργατικού δυναμικού και στην υιοθέτηση των αναγκαίων ρυθμίσεων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό. 

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, η στρατηγική που υιοθετήθηκε όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες: στην υιοθέτηση μέτρων τα οποία διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πρόληψη των απολύσεων και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων, μετά από την κατάρτιση τους για κάλυψη υπαρκτών αναγκών της οικονομίας.     

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της υψηλής ανεργίας των νέων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια που εστιάζονται στους νέους, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει και τις άλλες ομάδες των ανέργων. Ενδεικτικά αναφέρω το σχέδιο τοποθέτησης σε επιχειρήσεις/οργανισμούς άνεργων νέων αποφοίτων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για σκοπούς απόκτησης εργασιακής πείρας στο οποίο συμμετείχαν 2.500 περίπου νέοι. Πολύ σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή και νέα σχέδια, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της αναχαίτισης της ανεργίας.

Πρόσθετα, το 2014 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης «Εγγύηση για τη νεολαία», σύμφωνα με την οποία εντός περιόδου τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που οι νέοι θα ολοκληρώσουν ή διακόψουν την εκπαίδευση τους ή θα παραμείνουν άνεργοι, πρέπει να τους προσφέρεται μια τουλάχιστον ευκαιρία για απασχόληση ή περαιτέρω εκπαίδευση ή κατάρτιση. Για την υλοποίηση της εν λόγω σύστασης αλλά και για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων γενικότερα, ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα, μεταξύ άλλων, για την πρόληψη και έγκαιρη δράση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο σε σχέση με την εργοδότηση των νέων, καταβάλλεται παράλληλα προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη, για ενημέρωση των νέων, αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη σχετικά με εκπαίδευση και απασχόληση, όπως για τη διαδικτυακή πύλη του ‘Πλωτέα’, μέσα από την οποία οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν όσον αφορά στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ευρώπη, το κέντρο ‘Euroguidance’, το οποίο μπορεί να δώσει πληροφόρηση σχετικά με ιδρύματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη και το Δίκτυο EURES, το οποίο προσφέρει πληροφόρηση για κενές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε να συμμετάσχω σε αυτό το συνέδριο και εύχομαι την εξαγωγή σημαντικών και χρήσιμων συμπερασμάτων.
_____________
Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Ασσιώτης.