10/12/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου






Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου και να απευθυνθώ στους Δημάρχους της Κύπρου και τους άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Η πρόσκλησή σας και η συνακόλουθη παρουσία μου στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου αντικατοπτρίζει την κοινή θέληση για μια ανανεωμένη και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση της οποίας η προωθούμενη αναδιάρθρωση θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πορείας στην ανασύνταξη των δυνάμεων της χώρας μας.

Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοδοξία: Πώς, δηλαδή, θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας. Μοιραζόμαστε επίσης την ίδια διάθεση να δράσουμε μαζί, να συνεργαστούμε αρμονικά στo πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, με στόχο τη χάραξη και την υλοποίηση κοινών πολιτικών, για ένα καλύτερο αύριο. Μια εταιρική σχέση δεν γεννιέται. Κτίζεται.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης προηγείται και ο αναγκαίος προβληματισμός, ως προς τις ενδεχόμενες συνέπειες και τις δυνατότητες πρακτικής επί τόπου εφαρμογής της. Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί των Δήμων είναι επομένως και προβλήματα και προβληματισμοί της κεντρικής διοίκησης, η οποία οφείλει όχι μόνο να τα γνωρίζει αλλά και να τα αντιμετωπίζει, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στη θεσμοθετημένη εταιρική της σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Έχουμε πλήρη συνείδηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις οικονομικές δυνατότητες των Τοπικών Αρχών. Γνωρίζουμε ότι έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν τη μείωση των Προϋπολογισμών τους, που οφείλεται τόσο στη μείωση της κρατικής χορηγίας όσο και στη μείωση των εσόδων που προκύπτουν από τέλη και φορολογίες, αφού οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί, επιχειρήσεις έχουν τερματίσει τη λειτουργία τους, ενώ πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, είναι φανερό ότι έχουν ένα αναβαθμισμένο κοινωνικό ρόλο, για να καλύψουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των δημοτών τους.

Όμως, δεν θα χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως δικαιολογία για να αποφύγουμε την αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν θα μας δοθεί η δυνατότητα να το πράξουμε. Ούτε και θα επιχειρήσουμε στο μέλλον, τη μεταφορά ευθυνών και αρμοδιοτήτων χωρίς την παράλληλη διασφάλιση των δυνατοτήτων για ανάληψή τους από μέρους των Τοπικών Αρχών, περιλαμβανομένης και της διασφάλισης των αναγκαίων προς τούτο οικονομικών πόρων.

Αναγνωρίζουμε ότι μια επιτυχημένη αποκέντρωση υπηρετεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον πολίτη και μπορεί να στοχεύσει καλύτερα στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Οι Τοπικές Αρχές γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και  ανάγκες των τοπικών κοινωνιών τους. Κατά συνέπεια βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση για να δράσουν ή να αντιδράσουν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στον βέλτιστο δυνατόν βαθμό τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και διασφαλίζοντας προς τον πολίτη καλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία.

Είναι ευνόητο ότι οι όποιες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις κριθούν σκόπιμες θα σέβονται απόλυτα τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα σέβονται, επίσης και το αντίστοιχο Πρωτόκολλο, αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών στις υποθέσεις των Τοπικών Αρχών, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει, επικυρώσει και θέσει σε ισχύ, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως οι σχετικές Συστάσεις του Συμβουλίου Υπουργών.

Η Κυβέρνηση, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων που της προσφέρονται για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο καθιστά την οικονομία μας μη ανταγωνιστική και αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε επενδυτικά σχέδια και στην ικανότητα του κράτους να καλύπτει τις οποιεσδήποτε παρουσιαζόμενες ανάγκες του. Οφείλουμε να επαναδραστηριοποιήσουμε την οικονομία επενδύοντας στην ανάπτυξη των υποδομών που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και στην οικονομική ανάκαμψη.

Θα πρέπει να τονίσω ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη από εκείνη του δημόσιου τομέα. Θα συνιστά μια ολοκληρωμένη δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων με τις οποίες αναμένεται ότι θα αντιμετωπισθούν οι βασικές δυσλειτουργίες της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης, σε ό,τι αφορά τους βασικούς συντελεστές διοικητικής ικανότητας (ανθρώπινο δυναμικό, κανονιστικό πλαίσιο, δομές και συστήματα), τόσο στο επίπεδο της διαμόρφωσης των δημόσιων πολιτικών όσο και στο επίπεδο της εφαρμογής τους.

Το κυπριακό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αν θέλουμε πραγματικά να επιβιώσει. Αυτή είναι μια αναντίλεκτη διαπίστωση και όχι έκφραση κριτικής για οτιδήποτε και οποιονδήποτε.

Θα επαναλάβω, τελειώνοντας, ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη αλλά και την πρόθεσή μας να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής διοίκησης και αναβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είμαι βέβαιος ότι η βαθιά μας επιθυμία για αναμόρφωση, τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής διοίκησης, θα έχει αίσιο πέρας και με την ολοκλήρωσή της θα αισθανόμαστε όλοι περήφανοι διότι συμβάλαμε, στο μέτρο του δυνατού, ο καθένας από τη δική του πλευρά, στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος, για το καλό της πατρίδας μας, για το καλό των επερχόμενων γενιών.

--------------------------