10/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η συζήτησή μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επικεντρώθηκε στην κοινή διακήρυξη για την οποία εργάζονται οι δύο πλευρές. Αυτό (το θέμα) βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να μιλήσουμε γι’ αυτό. Θα συναντηθώ με τον κ. Έρογλου αργότερα σήμερα, στις 11.30 π.μ., και σαφώς θα του μιλήσω για το θέμα. Χθες μίλησα με τους δύο εκπροσώπους, όπως και με άλλα μέρη και σίγουρα θα έχουμε εντατικές συνομιλίες και το απόγευμα».

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να δώσουν προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Αυτό βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και όσο λιγότερα λέμε για τις λεπτομέρειες τόσο το καλύτερο και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, και οι δύο πλευρές θέλουν να αισθάνονται άνετα με την κοινή διακήρυξη. Είναι σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός για το τι λέει δημοσίως».

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια κοινή διακήρυξη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν πρόκειται για παιγνίδι, είναι ένα πολύ σοβαρό καθήκον που έχει αναληφθεί εδώ. Είχαμε πολύ χρήσιμες συνομιλίες κατά τη χθεσινή μέρα με τις δύο πλευρές. Θα έχουμε αρκετά εντατικές συνομιλίες σήμερα και πιστεύω ότι όλα αυτά αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας και θα δούμε πού πάει».

Κληθείς να πει αν είναι αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν πριν το τέλος του έτους, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Οι συνομιλίες θα αρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η κοινή διακήρυξη και προσβλέπουμε στο να αρχίσουν οι συνομιλίες και να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της κοινής διακήρυξης».

----------------------