7/12/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Γ.Σ. της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων





Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων και με την ευκαιρία θέλω να σας συγχαρώ για το δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις έργο που επιτελείτε σε πάρα πολλούς τομείς που σχετίζονται με την αναπηρία.




Τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας. Είναι υποχρέωση του κράτους, πρώτιστα, και όλων των φορέων της κοινωνίας, γενικότερα, να στηρίζουν και να ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες για να παραμένουν ενεργά άτομα της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή πρόοδος και μεγαλύτερη ευαισθησία σε διάφορα προβλήματα του αναπηρικού κινήματος.  Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για την άρση των εμποδίων και τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες, σε τομείς όπως η απασχόληση, η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση, η διακίνηση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός.

Ο δικός σας ρόλος, ως Συνομοσπονδία των Οργανώσεων Αναπήρων, στην προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η γνώση που πηγάζει από τα βιώματα και τις εμπειρίες σας είναι πολύτιμος σύμβουλος για την αναγνώριση των κατάλληλων παρεμβάσεων που χρειάζονται για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες. Τα άτομα που εκπροσωπείτε έχουν ανάγκη από ένα οργανωμένο θεματοφύλακα. 

Από το 2006 έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική διαβούλευση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων ως κοινωνικός εταίρος.

Η επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες φάνηκε ξεκάθαρα μέσα από την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Στα πλαίσια της εφαρμογής της Σύμβασης υλοποιείται ένας από τους βασικότερους πυλώνες που δεν είναι άλλος από την εμπλοκή της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, στους μηχανισμούς υλοποίησης και παρακολούθησης της Σύμβασης. Η Κύπρος υπέβαλε τον Ιούλιο του 2013 στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την πρώτη έκθεση όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας. Η Έκθεση αυτή ετοιμάστηκε μέσω του Κεντρικού Σημείου για την εφαρμογή της Σύμβασης που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία/Τμήματα/Υπηρεσίες και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων σας.

Επίσης, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο 2013,  εγκρίθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, στο οποίο καθορίζονται τα επόμενα βήματα και οι δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κυπριακή κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλύπτει αρχικά την περίοδο 2013 – 2015 και περιλαμβάνει δράσεις, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, για όλους τους τομείς της ζωής, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση, η επαγγελματική αποκατάσταση, η εκπαίδευση, η προσβασιμότητα, η υγεία, η ισότητα και η καταπολέμηση των διακρίσεων. Οι δράσεις αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετείχε η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων.   

Παρά τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει το κράτος, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε μέσα από διάφορα  προγράμματα, μέτρα και δράσεις που προσφέρονται με μηνιαία επιδόματα για την κάλυψη αναγκών φροντίδας, προσωπικής άνεσης, διακίνησης και αποκατάστασης.

Θεωρούμε ως καινοτόμο και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, την επικείμενη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία, που ανοίγει νέες προοπτικές για κάθε άτομο με αναπηρία. Μέσα από τους νέους αξιολογητικούς μηχανισμούς που έχουν ετοιμαστεί, θα αξιολογείται πάνω σε επιστημονική, αντικειμενική και διεθνώς αποδεκτή βάση η αναπηρία του ατόμου.

 Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει την υποχρέωση του για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες των καιρών, με όραμα, με τόλμη, με ενεργητικότητα και με σκληρή δουλειά, όλοι μαζί, κράτος και οργανώσεις, μπορούμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για μια κοινωνία που ενσωματώνει όλα τα άτομα της.

Στην προσπάθεια αυτή, προσκαλώ την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων να συνεχίσει να είναι συνοδοιπόρος και πολύτιμος συνεργάτης μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσης σας.

------------------------