23/12/13

Απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου στη διάσκεψη για «Το Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΕΣ την περίοδο 2014 – 2016»






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε «Το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο 2014 – 2016».



Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου, ο κ. Χάσικος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί πραγματική καινοτομία, αλλά υπάγεται απευθείας στον Υπουργό και λαμβάνει οδηγίες από αυτόν και κατά πόσο αυτό συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, ο κ. Χάσικος απάντησε: « Δηλαδή ξεκινούμε από το δεδομένο ότι ο Υπουργός πρέπει να ελέγχεται εσωτερικά; Ο Υπουργός ελέγχεται από την κοινωνία των πολιτών, κατά τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκείνο που επιχειρεί, σήμερα ο κάθε Υπουργός, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία αυτών των Ομάδων Εσωτερικού Ελέγχου, είναι να ελέγχει ο καθένας το Υπουργείο του οποίου έχει την ευθύνη, και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος να είναι το ίδιο πρόσωπο. Δηλαδή, εάν αυτή η Ομάδα υπαγόταν στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, σημαίνει ότι ο Γενικός Διευθυντής θα συγκέντρωνε στο πρόσωπο του και τις δύο αυτές ιδιότητες, θα ήταν δηλαδή ελέγχων και ελεγχόμενος. Είναι αυτό, ακριβώς, που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και είπαμε ότι αυτή η Ομάδα θα αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό και θα παίρνει οδηγίες απευθείας από τον Υπουργό. Αυτός, είναι, κατά την άποψη μας ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχει η Κυβέρνηση κατά πόσον οι αποφάσεις της υλοποιούνται.

Όπως είπα και στην εισαγωγική μου ομιλία, πολλές αποφάσεις (της Κυβέρνησης) είτε καθυστερούν στην εφαρμογή τους είτε δεν υλοποιούνται καθόλου. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος, πέραν, βεβαίως, του ελέγχου ο οποίος διενεργείται από πλευράς Γενικού Διευθυντή. Θέλει ο Υπουργός να γνωρίζει κατά πόσο υλοποιούνται όλα όσα αποφασίζονται και δίνονται υπό μορφή οδηγιών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε συναφή ερώτηση, αν αυτή η Εσωτερική Μονάδα Ελέγχου θα προβαίνει και σε οικονομικό έλεγχο, ο κ. Υπουργός είπε: «Ο οικονομικός έλεγχος είναι δουλειά άλλων. Όμως, ο εσωτερικός έλεγχος δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει και ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Για παράδειγμα, αν πρέπει να ολοκληρωθεί ένα έργο μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεν ολοκληρώνεται, διότι κάποιοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους ή κάποιοι χτυπούν, απλά, την κάρτα προσέλευσης στην εργασία τους και αμέσως μετά φεύγουν, ο εσωτερικός έλεγχος θα αφήσει απαρατήρητο ένα τέτοιο φαινόμενο; Η Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα τα παρατηρεί όλα. Είναι μια ομάδα κρούσης μέσα σε κάθε Υπουργείο, που θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα αναφέρεται απευθείας στον πολιτικό προϊστάμενο. Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο καλά και αποτελεσματικά εργάζεται η Δημόσια Υπηρεσία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο θα υπάρχει μια τέτοια Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει όλα τα Υπουργεία. Εμείς, ήδη, έχουμε ξεκινήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι σύντομα, θα γίνει κάτι ανάλογο και σε άλλα Υπουργεία».

Ακολούθως, ο κ. Χάσικος απάντησε σε ερώτηση για το θέμα της μείωσης της γραφειοκρατίας σε σχέση με τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και κατά πόσο υπάρχουν σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για την επέκταση αυτού του θεσμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είπε: «Παρόλο ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη δεν υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και παρόλο ότι ιδρύθηκαν με απόφαση προηγούμενης Κυβέρνησης, πρέπει να πούμε ότι αυτά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη είναι αποτελεσματικότατα. Είναι ένας θεσμός που λειτούργησε προς όφελος του Πολίτη και κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν. Αν το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει πίεση πάνω τους, είναι γιατί έχουν προκύψει ανάγκες.

Να πω ότι το σημερινό μας θέμα δεν έχει να κάνει οτιδήποτε με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Να προσθέσω πως το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι από μόνο του ένα τεράστιο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Έχει να κάνει, άμεσα με τον Πολίτη και πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με άλλα Υπουργεία. Έχει να κάνει, επίσης, με τους αλλοδαπούς. Μιλούμε για 250.000 αλλοδαπούς και ο γηγενής πληθυσμός δεν είναι ούτε τέσσερις φορές περισσότερος. Άρα, ο όγκος εργασίας και το εύρος δραστηριοτήτων αυτού του Υπουργείου, είναι κάτι το τεράστιο.
Συνεπώς, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύουμε να διευκολύνουμε όλες αυτές τις διαδικασίες. Εκεί που πρέπει να αφαιρεθούν κάποιες διαδικασίες, θα το πράξουμε, έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το ‘τέρας’ της γραφειοκρατίας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο το Στρατηγικό Σχέδιο προνοεί ή περιλαμβάνει οτιδήποτε για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ο κ. Χάσικος είπε: «Περιλαμβάνει με την εξής έννοια: το κάθε τμήμα ή υπηρεσία που ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να καταθέσει τις απόψεις, προτάσεις, εισηγήσεις του στο πλαίσιο του Σχεδίου, τι πιστεύει ότι θα πρέπει να αλλάξει για σκοπούς βελτίωσης και θα υπάρξει αξιολόγηση μέσα στο πνεύμα του Στρατηγικού Σχεδίου. Ο καθένας, στον τομέα του, θα πρέπει να γίνει πολύ συγκεκριμένος. Και μέσα από τον έλεγχο ο οποίος θα διενεργείται – και δεν μιλώ για την Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά για τον έλεγχο ο οποίος θα διενεργείται από τον Υπουργό, τον Γενικό Διευθυντή και τους Λειτουργούς, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο όλα αυτά υλοποιούνται. Δεν είναι ‘έπεα πτερόεντα’. Και αυτός ο έλεγχος θα διενεργείται ανά τρίμηνο, αλλά και στο τέλος κάθε χρόνου.

Θέλω να επανέλθω στο θέμα της γραφειοκρατίας και να πω ότι το ‘one stop shop’, ουσιαστικά έχει γίνει από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχουμε συγκεντρώσει στο Τμήμα Πολεοδομίας, σαν Κεντρική Αρχή, την ευθύνη για την έκδοση όλων των αδειών ανάπτυξης. Απλά, εκείνο που λέμε είναι, να φέρνουν οι μελετητές όλα τα απαραίτητα έγγραφα κατάλληλα συμπληρωμένα για να μη χάνουμε χρόνο και να επανερχόμαστε (να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος) σε ένα κεντρικό σημείο, που είναι η Πολεοδομία. Φιλοδοξούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και κληθείς να σχολιάσει χθεσινές επικριτικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στο θέμα αυτό, ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι η άποψη του Μακαριότατου. Φαίνεται ότι ο Μακαριότατος, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την περιουσία της Εκκλησίας, είχε προβλήματα με το πώς τον αντιμετώπιζε διαχρονικά το κράτος, η Δημόσια  Υπηρεσία. Θέλω να ευχηθώ στον Μακαριότατο καλά Χριστούγεννα, ευτυχές νέο έτος, και να μην ανησυχεί. Η Δημόσια Υπηρεσία θα ανταποκριθεί, πλήρως, στα αιτήματα αλλά και τις ανάγκες που έχει η Εκκλησία για τη διαχείριση της περιουσίας της».

Στην ίδια ερώτηση, ο Αν. Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ απάντησε ως ακολούθως: «Η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου είναι αποτέλεσμα εφαρμογής σύγχρονης μεθόδου, αυτής της συμμετοχικής διοίκησης. Δηλαδή, συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο πρέπει να ετοιμάζεται το λεγόμενο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης, που είναι το όχημα εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου. Και κάθε τρεις μήνες, πρέπει να υποβάλλεται Έκθεση Προόδου. Όλα αυτά, έχουν σχέση με την παραγωγικότητα, συν η ίδρυση, η σύσταση, της Ομάδας Εσωτερικού Ελέγχου».

--------------------