7/12/13

Απόφαση 1186ης Συνεδρίας της Επιτροπής Υπουργών (ΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης,5 Δεκεμβρίου 2013





Κατά την 1186η συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών (Ανθρώπινα Δικαιώματα) του Συμβουλίου της Ευρώπης,3-5.12.2013, συνεχίστηκε η εξέταση της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ όσον αφορά στην πτυχή τωναγνοουμένων, στα πλαίσια της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας, καθώς και στηυπόθεση Βαρνάβα και άλλοι εναντίον της Τουρκίας.

Στη συνεδρία προσκλήθηκαν τα τρία μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και παρουσίασαν το μέχρι σήμερα έργο της ΔΕΑ καιαπάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από εκπροσώπους κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε παρέμβασή της η κυπριακή αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην πάγια δέσμευσή της για στήριξη του έργουτης ΔΕΑ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το έργο της ΔΕΑ δεν υποκαθιστά τις ενέργειες στις οποίες οφείλει ναπροβεί η Τουρκία για να εκτελέσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίοντης Τουρκίας.

Μετά το πέρας της παρουσίασης της ΔΕΑ, ακολούθησε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών κατάτην οποία υιοθετήθηκε Απόφαση που καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να ενισχύσει τις προσπάθειές της καινα επιτρέψει στη ΔΕΑ ταχεία πρόσβαση σε όλους τους σχετικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένωνπεριφραγμένων στρατιωτικών περιοχών. Σημειώνει παράλληλα τις τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσεινα επιτρέπει στη ΔΕΑ την πρόσβαση στις περιοχές αυτές.

Όσον αφορά στην υπόθεση Βαρνάβα και άλλοι, εναντίον Τουρκίας, η Απόφαση της Επιτροπής Υπουργώνυπενθυμίζει το Ενδιάμεσο Ψήφισμα του Σεπτεμβρίου 2013, σημειώνει με λύπη πως η Τουρκία δεν έχειανταποκριθεί σε αυτό και τονίζει με εντονότερο τρόπο την υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το ΕΔΑΔ.
----------------------