26/11/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου τίμησε τον αθλητή κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου απένειμε σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής στο γραφείο του, τιμητική πλακέτα στον αθλητή κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου. Κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας ο κ. Ομήρου είπε:



«Το χρέος του ελάχιστου φόρου τιμής που οφείλουμε ως νομοθετική εξουσία και ως πολιτεία ευρύτερα να αποδώσουμε σε έναν άνθρωπο που τίμησε και καλλιέργησε στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μια από τις αρχαιότερες και πιο φωτεινές αξίες για τον άνθρωπο, τον αθλητισμό, είναι ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης.

Ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου, πρόσφυγας από τη Ζώδια, διακρίθηκε από νεαρή ηλικία στον αθλητισμό, διαμορφώνοντας μια εξαιρετικά πολύπλευρη αθλητική προσωπικότητα, καθώς διέπρεψε σε πάρα πολλά αθλήματα και μάλιστα αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Οι παγκύπριες και πανελλήνιες διακρίσεις του δεν αφορούσαν μόνο το άλμα εις ύψος, αλλά και τη δισκοβολία, ενώ υπήρξε πρωταθλητής και στην επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά και στην ξιφασκία. Την ίδια στιγμή ως αθλητής του ΓΣΠ ήταν πρώτος στα δύσκολα αγωνίσματα του πεντάθλου και του δεκάθλου. Ακόμα, ενώ κατείχε την πρώτη παγκύπρια επίδοση στον δρόμο διακοσίων μέτρων μετ’ εμποδίων, διακρινόταν και στον ακοντισμό.

Μεγαλώνοντας δεν εγκατέλειψε τον αθλητισμό, αλλά έσπευσε να τον υπηρετήσει από πολλές άλλες θέσεις. Εργάστηκε ως προπονητής καλαθόσφαιρας, υπήρξε ο αρχηγός πολλών κυπριακών αθλητικών αποστολών, διετέλεσε έφορος του Κυπριακού Ολυμπιακού Μουσείου, μέλος του ΚΟΑ και του ΓΣΠ και ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Προσφέροντας ακούραστα σε τούτο, εφ’ ω προφανώς ετάχθη, εξέδωσε πρόσφατα την τετράτομη έκδοση Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού, η οποία μελετά το θέμα από την αρχαιότητα μέχρι το 1960. Ο κόπος και ο χρόνος που απαιτεί μια τέτοια εργασία δεν στάθηκαν εμπόδιο για τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου, ο οποίος, υπηρετώντας ανέκαθεν το ευ αγωνίζεσθαι, επιδεικνύει και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, και με την ιδιότητα του συγγραφέα, το ήθος το οποίο μοναδικά διακρίνει κάθε αγνό αθλητή, κάθε πραγματικό αγωνιστή. Η Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού του Ανδρέα Χατζηβασιλείου αποτελεί μνημειώδες συγγραφικό έργο ανεκτίμητης αξίας, για το οποίο του οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Σήμερα, που ο τόπος μας περνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, η ανάγκη μας για τέτοια ακριβώς αληθινά πρότυπα είναι μεγαλύτερη. Αγαπητέ μας Ανδρέα, σε ευχαριστούμε!»

_______________