14/11/13

Δηλώσεις του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων





Μετά το πέρας της συνάντησης του με την Ένωση Δήμων Κύπρου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προέβει σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.




Κληθείς να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει η Βουλή σε σχέση με το θέμα του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου ο οποίος σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στη Βουλή και θέτει όρους, ο κ. Ομήρου είπε: « Η Βουλή ουδέποτε αποδέχεται όρους από τους προσκαλούμενους να παρουσιαστούν ενώπιον των επιτροπών. Η Βουλή έχει κυριαρχικά  δικαιώματα, δυνάμει του Συντάγματος και του κανονισμού της να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Συνεπώς οι οποιοιδήποτε όροι δεν είναι νοητό να γίνονται αποδεχτοί, είτε από πλευράς της Βουλής, είτε μεμονωμένα  από τις  Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών χειρίζεται τα της λειτουργίας της Επιτροπής και επιτελεί κοινοβουλευτικό  έλεγχο για την οικονομική κρίση. Αντιλαμβάνομαι  ότι βρίσκεται προς το τέλος η διερεύνηση του θέματος και  θα συνταχθεί σύντομα σχετική έκθεση, η οποία θα τεθεί ενώπιον  του συνόλου των μελών του Σώματος».

Αναφορικά με πληροφορίες για μειώσεις και φορολογήσεις των ψηλών μισθών και αποκοπές του 13ου μισθού  για να δοθούν σε ανέργους ή ως έκτακτο βοήθημα στους πολύτεκνους ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Υπάρχουν διάφορες σκέψεις αλλά ακόμα δεν λήφθηκαν  αποφάσεις. Υπάρχει μια πλήρης κατανόηση των κρίσιμων  στιγμών που περνάει η κυπριακή κοινωνία. Επίσης υπάρχει πλήρης κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχει ανεργία, και οικογένειες  οι οποίες αντιμετωπίζουν βιοτικά προβλήματα και ότι θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη. Από εκεί και πέρα οι τρόποι που θα υιοθετηθούν για να υπάρξει αυτή η στήριξη είναι ένα θέμα που τυγχάνει εξέτασης και μόλις  υπάρξουν σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν. Έγινε μια συζήτηση για συμβολή όλων εις το να στηριχθούν οι πιο αδύνατες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού  αυτές τις δύσκολες ώρες».

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα ο κ. Ομήρου δήλωσε:
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων σέβεται απολύτως και συνεργάζεται στενά με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Για πολλά θέματα ζητήσαμε την πολύτιμη συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα η Βουλή των Αντιπροσώπων εργάζεται δυνάμει του Συντάγματος και του κανονισμού της. Άρα ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και σε επίπεδο επιτροπών και σε επίπεδο Ολομέλειας.

Υπάρχει ο κανονισμός του Σώματος που προβλέπει ότι εάν  υπάρχει θέμα που εκκρεμεί  ενώπιον Δικαστηρίου οι Βουλευτές κατά τις  αγορεύσεις τους στη Βουλή ή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να αγορεύουν κατά τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάζεται  η επί Δικαστηρίου διαδικασία. Αυτή τη στιγμή  δεν υπάρχει επί Δικαστηρίου διαδικασία. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πρέπει να συζητούν τα θέματα της  αρμοδιότητάς τους κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου χωρίς να θέτουν  κατά οποιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο την  οποιαδήποτε μελλοντική δικαστική διαδικασία. Θέλω να καθησυχάσω τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν ότι θα ήταν δυνατόν η Βουλή ή η οποιαδήποτε  επιτροπή να συμπεριφερθεί ανεύθυνα  για να θέσει σε κίνδυνο τη  διαδικασία της επιβαλλόμενης κάθαρσης ή και τιμωρίας των ενόχων».  

Σχετικά με το εάν επίκειται να αρχίσει η οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου για αυτούς που κρίνονται ένοχοι για την οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου είπε ότι αρμόδιος για αυτό είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.
------------------------