2/11/13

Σημείωμα του ΟΗΕ προς τον Τύπο για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ με τον Ειδικό του Σύμβουλο για την Κύπρο


Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε σήμερα από τον Ειδικό Σύμβουλο του για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, για τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά από τις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ψήφισμα 2114 του Σ.Α., της 30ης Ιουλίου 2013, καλωσόριζε την πρόθεση να αρχίσουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο του 2013 και σημειώνοντας το περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε ανησυχία για το ότι ένα συνεχές αδιέξοδο γύρω από το κοινό ανακοινωθέν παρακωλύει την επιστροφή στις συνομιλίες. Εξέφρασε την ελπίδα όπως οι δύο ηγέτες ξεπεράσουν αυτό το αδιέξοδο στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Ειδικού του Συμβούλου, από τις 4-8 Νοεμβρίου, και να επιλύσουν τα όποια άλλα εκκρεμούντα θέματα, ώστε να μπορεί να καθοριστεί η ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση των ηγετών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Ειδικό του Σύμβουλο και τη σθεναρή του εκτίμηση για το έργο της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο.
Νέα Υόρκη
1η Νοεμβρίου 2013