2/11/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω το 12ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και να απευθυνθώ στους Κοινοτάρχες της Κύπρου, στους άλλους εκπροσώπους των κοινοτήτων αλλά και στους εκπρόσωπους τοπικών Αρχών από την Ελλάδα.


Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας της πατρίδας μας. Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση της σταθεροποίησης της οικονομικής πορείας της. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δομών της κυπριακής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης καθίσταται απαραίτητος και επείγων.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απόλυτα απαραίτητες ώστε οι τοπικές Αρχές αφενός να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, αφετέρου δε, να αναλάβουν διευρυμένο φάσμα αρμοδιοτήτων και να ενισχύσουν τον ρόλο τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την εφαρμογή στην πράξη μιας από τις δημοκρατικότερες βασικές αρχές, ήτοι της επικουρικότητας και της εγγύτητας προς τον πολίτη.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις θα το συνεχίσει και η παρούσα Κυβέρνηση σε ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, έτσι ώστε να δούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, εκσυγχρονισμένες πλέον, να επιτελούν τον ρόλο για τον οποίο τάχθηκαν. Παρακαλώ να θεωρήσετε αυτήν την ευαισθησία μου απέναντι στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσής του μέσα σε σωστά πλαίσια, ως δεδομένη.

Μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης διαδραματίζει η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η αξιοποίηση των διαθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά και τις πρόσφατες προσπάθειες και παρεμβάσεις μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επιτευχθεί η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα από 50% σε 95%, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειες μας, κατά τρόπο που να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρονται για αξιοποίηση.

Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η αναβάθμιση του άλλοτε Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Μέσα σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής της την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Κυβέρνηση καθόρισε τις επιμέρους στρατηγικές επιδιώξεις στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της αναμόρφωσης των θεσμών του κράτους, θέτοντας ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπό αυτή την έννοια, οι προσπάθειες για τον καθορισμό νέου πλαισίου λειτουργίας και αρμοδιοτήτων των τοπικών Αρχών γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές, όπως ήδη ανέφερα, υπό το φως των νέων δεδομένων που βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και να συνδυαστούν απαραίτητα με την ανακοινωθείσα και επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του κράτους και του δημόσιου τομέα. Οι συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη ριζικών μέτρων προς αντιμετώπιση της κατάρρευσης του θεσμού και αναβάθμισής του μέσα από την τριπλή αποκέντρωση των εξουσιών / αρμοδιοτήτων, των οικονομικών πόρων και του προσωπικού.

Το κυπριακό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης επιβάλλεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αν θέλουμε πραγματικά να επιβιώσει. Αυτή είναι μια αναντίλεκτη διαπίστωση και όχι έκφραση κριτικής για ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε.

Εντοπίζονται πέντε παράμετροι οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας στην απόδοση οποιουδήποτε συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης: Το μέγεθος, οι αρμοδιότητες, ο βαθμός αυτονομίας, οι οικονομικές διευθετήσεις και ο τρόπος λειτουργίας. Αυτές οι πέντε παράμετροι είναι αλληλοεξαρτώμενες και κατά συνέπεια οποιαδήποτε αλλαγή στη μια από αυτές έχει επιπτώσεις και στις υπόλοιπες. Είμαι σίγουρος ότι με το πείσμα, την εργατικότητα και τον προοδευτικότητα που μας διακρίνει και συνεργαζόμενοι όλοι οι φορείς της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πετύχουμε όλους τους στόχους.

Θα επαναλάβω, τελειώνοντας, ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη αλλά και την πρόθεσή μας να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής διοίκησης και αναβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας.