26/11/13

Παρατηρητήριο Τιμών Λιανικής Πώλησης Υγραερίου (10 κιλών) 20 – 22/11/2013





Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού


έχει ολοκληρώσει τη νέα έρευνά της για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης υγραερίου (10 κιλών) από 219 υποστατικά (καταστήματα και πρατήρια πώλησης πετρελαιοειδών) από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου στις 20 – 22/11/2013.

Στον πίνακα που ακολουθεί περιλαμβάνονται οι ελάχιστες/μέγιστες λιανικές τιμές πώλησης καθώς επίσης και στατιστικά στοιχεία λιανικών τιμών πώλησης του προηγούμενου παρατηρητηρίου που έγινε στις 15.10.2013. Παρατηρείται αύξηση του επιπέδου λιανικών τιμών σε σύγκριση με το προηγούμενο παρατηρητήριο. 

Στη συγκριτική αξιολόγηση των στοιχείων τωv δύο τελευταίων παρατηρητηρίων παρατηρείται αύξηση των τιμών. Συγκεκριμένα η αύξηση των τιμών διαφέρει από επαρχία σε επαρχία και η διαφορά φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Στον πίνακα περιλαμβάνονται και  οι λιανικές τιμές που πωλούνται από  την πλειοψηφία των υποστατικών σε κάθε επαρχία (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των περιπτώσεων που αφορούν την πλειοψηφία των υποστατικών) καθώς επίσης και τα υποστατικά που πωλούν τις φθηνότερες λιανικές τιμές πώλησης υγραερίου (10 κιλών) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ανά επαρχία.




Οι αναλυτικοί κατάλογοι με τις λιανικές τιμές πώλησης υγραερίου (10 κιλών) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ανά επαρχία και είδος υποστατικού δημοσιεύονται σε ξεχωριστούς πίνακες.

Με βάση τα στοιχεία της παρούσας έρευνας, εντοπίζονται διαφορές στις τιμές του υγραερίου φιάλης 10kg μεταξύ των υποστατικών πώλησης υγραερίου σε καταστήματα και πρατήρια.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, να αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, και με την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά τους να ενεργούν με τρόπο που να βοηθά στη συγκράτηση των τιμών σε δικαιολογημένα επίπεδα.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Παρατηρητήριο Τιμών λιανικής πώλησης υγραερίου (10 κιλών) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy  (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ).
____________
26 Νοεμβρίου, 2013