9/10/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου


Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ε.Β.Ε. Λάρνακας
(Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2013, 07.00 μ.μ., στο Κτήμα Μακένζυ, Λάρνακα)

Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και τιμής, που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να μιλήσω στην ετήσια γενική συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας. Μια συνέλευση, που έχει καταστεί θεσμός στη συνείδηση του εμποροβιομηχανικού κόσμου της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου μας γενικότερα.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, συνεχίζουν τις προσπάθειες για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με στόχο την ευημερία των πολιτών της πόλης και επαρχίας μας.

Η κρίση, αναμφισβήτητα, προκάλεσε πολλές δυσκολίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, αναπόφευκτα, έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στη βιοτεχνία και στον τουρισμό. Σε κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας, που μέχρι πρότινος, άκμαζε και αναπτυσσόταν. Πολύ περισσότερο, όμως, έπληξαν την αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δημιούργησαν πρωτόγνωρους τριγμούς και δοκίμασαν τις αντοχές ενός οικοδομήματος που υπερηφανευόταν για τα επιτεύγματά του, τα οποία απαίτησαν πολλούς κόπους και συλλογικές προσπάθειες δεκαετιών.

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, προβαίνει στη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και θα θέσουν τις βάσεις για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τα μέτρα αυτά, θα αποτελέσουν τους βασικούς στρατηγικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθούμε, για να πετύχουμε πρόοδο και ευημερία.      

Πρωταρχικής σημασίας, θεωρείται ο τομέας της ενέργειας, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα μας, ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός αυτό, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλει αποφασιστικά στη γεωπολιτική σταθερότητα και ειρήνη στον ευαίσθητο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο σχεδιασμός μας βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:

- Την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,

- Τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, με δυνατότητες εξυπηρέτησης και των γειτονικών μας χωρών,

- Την εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας σε οικονομία με βάση τη γνώση γύρω από θέματα υδρογονανθράκων,

- Την προσέλκυση στη χώρα μας, εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις δραστηριότητες έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τόσο εντός της δικής μας ΑΟΖ, όσο και στο θαλάσσιο χώρο των όμορων φίλων κρατών, και

- Τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαιοειδών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, κατά τη διαμόρφωση των σχεδιασμών μας, λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τα θετικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Noble Energy International Ltd, αποκάλυψε το τρίτο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής, κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης. Επιπλέον, και στα υπόλοιπα τεμάχια που έχουν χορηγηθεί άδειες έρευνας υδρογονανθράκων, βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες, ενώ αναμένεται ότι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014, οι εταιρείες Eni/Kogas και Total, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου.

Η όποια προσπάθεια στον τομέα αυτό, δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί επαρκώς, χωρίς τη δημιουργία μιας αξιόπιστης ομπρέλας ενεργειακής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση, προωθεί το στενό συντονισμό υπουργείων και κρατικών φορέων, για καταρτισμό ανάλογων σχεδιασμών, οι οποίοι θα αποτρέψουν κινδύνους και απειλές κατά των ενεργειακών υποδομών και επενδύσεων. Επιπλέον, αναπτύσσουμε ανάλογη διπλωματία, μέσα από συνομολόγηση συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με φίλες χώρες, οι πλείστες των οποίων έχουν συμφέροντα μέσω των εταιριών τους που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, αποτελεί επίσης, τομέα υψίστης σημασίας στην αξιοποίηση της γνώσης, σε ένα ευρύ φάσμα δράσης. Φέτος, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτοπόρο σχέδιο για την επιχειρηματική καινοτομία, με το οποίο, σύντομα θα διατεθεί το ποσό των €4 εκ. σε καινοτομίες κυπριακών επιχειρήσεων για προώθηση νέων υπηρεσιών και αγαθών. Στις 21 Οκτωβρίου, μάλιστα, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτές τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις και τις καινοτομίες τους, σε μια ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου των διαρθρωτικών ταμείων (2014-2020), η καινοτομία και η έρευνα, θα προβάλλουν ως οι κύριοι τομείς για συγχρηματοδότηση. Θέλω, λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή, να καλέσω την επιχειρηματική κοινότητα όπως αναλάβει πρωτοβουλίες για αξιοποίηση της έρευνας και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών, ούτως ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους. Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προτίθεται να αναπτύξει κατάλληλα εργαλεία για διοχέτευση των διατιθέμενων πόρων, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα σχέδιο δράσης χωρίς τη συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ήταν αναμφίβολα ελλιπές, ακριβώς γιατί  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία. Γι’ αυτό, προχωρούμε στην ενίσχυση και στήριξή τους, είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, είτε από εθνικούς πόρους. Προβαίνουμε επίσης, στη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους. Στόχος των εργαλείων μας για τις επιχειρήσεις αυτές, θα συνεχίσει να είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους, καθώς και η προώθηση τόσο της καινοτομίας όσο και της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης νέων επιστημόνων.

Την ίδια στιγμή, προωθούμε τον σημαντικό τομέα των υποδομών. Μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, επιδιώκεται η οικονομική ανάπτυξη και γι’ αυτό η Κυβέρνηση, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον θεσμό των Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών. Για την ανάπτυξη τους στην ευρύτερη περιοχή, το κράτος έχει αναλάβει την κάλυψη της δαπάνης που απαιτείται για την κατασκευή του δεύτερου οδικού άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης Αραδίππου, η οποία υπολογίζεται να ανέλθει στα € 2.7 εκ. περίπου. Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και μέχρι σήμερα, έχει δαπανηθεί ποσό ύψους     € 2.3 εκ.

Τέλος, με στόχο την έμπρακτη στήριξη των βιομηχανιών μας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την παγοποίηση για την επόμενη πενταετία, της αναθεώρησης των ενοικίων των οικοπέδων των Βιομηχανικών Περιοχών και την παραχώρηση του δικαιώματος στους μισθωτές, να καταβάλλουν τα ενοίκια με μηνιαίες δόσεις, αντί προπληρωμής του ενοικίου για ολόκληρο το χρόνο.

Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, η Λάρνακα, κατά το 2012, δέχθηκε το 9.6% του συνόλου των αφίξεων στο νησί μας, ενώ ελαφρώς πιο περιορισμένο, ήταν το μερίδιο της από τον εσωτερικό τουρισμό. Οι σημαντικότερες αγορές άντλησης τουρισμού για την πόλη μας, με περίπου 58% των συνολικών αφίξεων για την επαρχία, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ελλάδα. Στο μεγάλο δε κεφάλαιο της εποχικότητας, η πόλη μας, βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα, στοχεύουμε όμως και στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Η Λάρνακα, διαθέτει το κατάλληλο κλίμα, τις υποδομές και τις υπηρεσίες που απαιτούνται, για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του τουρισμού υγείας και ευεξίας και του συνεδριακού τουρισμού.  

Σημαντική εξέλιξη για τη βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Λάρνακας, αποτελεί σίγουρα η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο έργο της «Πιαλέ Πασιά», με χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης την Άνοιξη του 2014. Επιπλέον, προωθείται η δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Τερσεφάνου, δρομολογούνται εξελίξεις αναφορικά με το σημαντικό κεφάλαιο των «Condo Hotels», ενώ για το θέμα της ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της πόλης, εγκρίθηκε τελευταία εξάμηνη παράταση κατά την πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν αποτύχουν οι προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για εξεύρεση εναλλακτικού τρόπου αξιοποίησης των χώρων και των υποδομών τους. Τέλος, σε σχέση με το σοβαρό ζήτημα της απομάκρυνσης των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η Κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για προώθηση του.

Την ίδια στιγμή, το κράτος και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ενισχύουν τις σημαντικές καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Λάρνακα. Παραδείγματα, αποτελούν το Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το Φεστιβάλ Λάρνακας, οι Μουσικές Κυριακές, οι ποδηλατικοί αγώνες Aphrodite Trophy 2013 σε Τόχνη και Καλαβασό, οι ποδηλατικοί αγώνες Cyprus Sunshine Cup 2013 στην περιοχή Βορόκλινης και οι Διεθνείς Σκοπευτικοί Αγώνες Cyprus Grand Prix στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο της πόλης μας.

Παράλληλα, θα ήθελα να σημειώσω την κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, στον τομέα των ακινήτων στη Λάρνακα. Είναι γεγονός ότι, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας, η Λάρνακα έχει κατορθώσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον αγοραστών από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Οι θετικές αυτές ενδείξεις, θα πρέπει να σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε και να εντατικοποιήσετε τις προσπάθειές σας, καθ’ ότι στις σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των κυπριακών επιχειρήσεων στον τομέα των ακινήτων και ανάπτυξης γης, στηρίζει ενεργά τις δραστηριότητές τους μέσω συγκεκριμένων σχεδίων που λειτουργούν κάτω από τον κανόνα de minimis. Τα σχέδια αυτά, μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις ανάπτυξης γης που συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως γίνεται και για την προώθηση των εξαγωγών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπερτονίσω τη μεγάλη σημασία της εισροής ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η παροχή εξαίρετων υπηρεσιών από καταρτισμένο προσωπικό καθώς και το ευνοϊκό σύστημα φορολόγησης, αποτελούν τη βάση μιας πολλά υποσχόμενης δράσης που θα ευνοήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Για παροχή κινήτρων στους ενδιαφερόμενους, η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα όπως είναι η παραχώρηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές. Η σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος, αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία να ηγηθεί εκστρατείας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Ήδη, η χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας μας στο Κουβέιτ, η πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων σε χώρες του εξωτερικού, ήταν πολύ επιτυχής. Σύντομα, θα αναμένουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας τα οποία εκτιμάται ότι θα τονώσουν και θα ωθήσουν την οικονομία μας.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η δημιουργία καζίνο καθώς και οι ενεργειακές υποδομές που σχεδιάζονται, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να αποτελέσουν καταλύτη στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ενός αξιόλογου ενεργού δυναμικού της χώρας μας. Αυτό χρειάζονται οι προσοντούχοι και πολλά υποσχόμενοι νέοι μας, οι οποίοι κατέχουν κατά μέσο όρο, έναν από τους υψηλότερους μορφωτικούς δείκτες παγκόσμια.

Μέσα από τα χρόνια που πέρασαν, ο λαός μας απέδειξε ότι διαθέτει πείσμα και όρεξη για δουλειά. Όραμα και ελπίδα που απαιτούνται, για ανάκαμψη της οικονομίας, πρόοδο και ευημερία. Ο Έλληνας Κύπριος επιχειρηματίας, είναι εργατικός, φιλότιμος, οργανωτικός και διορατικός. Μπορεί και είναι θέμα χρόνου, να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα, και να κτίσει ένα καινούργιο αύριο σε στέρεες βάσεις. Η Κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται τη δυναμική του λαού μας, αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα και προβαίνει σε αποφασιστικές τομές και εξαγγελίες, για υποβοήθηση της τιτάνιας αυτής προσπάθειας του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του απλού πολίτη. Επιδιώκει την έξοδο από την κρίση το ταχύτερο δυνατό, για να κτίσει μαζί σας, ένα ευοίωνο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.              

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι,

Η Αμερικανίδα Ann Landers, έλεγε ότι οι ευκαιρίες, είναι συνήθως μεταμφιεσμένες σε σκληρή δουλειά, γι’ αυτό και οι άνθρωποι δεν τις αναγνωρίζουν. Ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου, είπε ότι οι ευκαιρίες, πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε. Εμείς, ας κρατήσουμε και τα δύο. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρίες, και να προκαλέσουμε αλματώδη ανάπτυξη μέσα από συλλογική εργασία, όραμα και ορθολογιστικές κινήσεις.