Η έναρξη εργασιών σήμερα του διεθνούς εμβέλειας Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013» στο «Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη» στη Λεμεσό, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία προσελκύοντας διακεκριμένους ομιλητές και πέραν των 600 ναυτιλιακών παραγόντων από όλο τον κόσμο.
Το Συνέδριο διεξάγεται στην Κύπρο ανά διετία και φέτος διοργανώνεται για δέκατη τρίτη συνεχή φορά από το 1989. Διοργανωτές του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος» είναι
το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών. Θέμα
της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου αποτέλεσε ο
«Επανασχεδιασμός της Ναυτιλίας».Της σημερινής έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε χθες, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, εναρκτήρια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο όπου απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2013» ως αναγνώριση της προσφοράς προσώπων ή εταιρειών στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Το «Βραβείο Προσωπικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας» απονεμήθηκε από κοινού στους κ. Κυριάκο Μούσκα (μεταθανάτια), ιδρυτή της Zella Shipping Co. Ltd. και στον κ. Χαράλαμπο Μυλωνά, Πρόεδρο της Transmed Shipping Ltd.
Τις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου προσφώνησε αρχικά καλωσορίζοντας τους σύνεδρους ο κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε Εναρκτήριο Χαιρετισμό. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κ. Koji Sekimizu και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Siim Kallas, μέσω βιντεογραφημένου μηνύματος. Ο χαιρετισμός του κ. Jeffrey G. Lantz Προέδρου του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον ανταγωνιστικό τομέα της κυπριακής ναυτιλίας ο οποίος έχει καταστεί ακόμα πιο σημαντικός αφού καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προήλθαν από την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα ύδατα της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ενισχύσει αναμφίβολα περαιτέρω τις προοπτικές της κυπριακής ναυτιλίας. Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τρέχουσες συζητήσεις ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφορικά με το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τη δημιουργία του θεσμού Υφυπουργών με ιδιαίτερη αναφορά στην προτεραιότητα διορισμού Υφυπουργού Ναυτιλίας.
Οι κ.κ. Sekimizu και Kallas εξέφρασαν ενδιαφέρουσες απόψεις επί των θεμάτων του Συνεδρίου αναφερόμενοι επίσης στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η κυπριακή ναυτιλία σε διεθνές επίπεδο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχρονική παρουσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της συμμετοχής της Κύπρου στη διαμόρφωση της παγκόσμιας και ενωσιακής ναυτιλιακής πολιτικής.
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα, «Ανάγκη για Προσαρμογή» (“Need for Adaptation”), με συντονιστή τον κ. John C. Lyras, Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, και ομιλητές τους κ. Thomas Rehder, Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και κ. Φώτη Καραμήτσο, Διευθυντή και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης "Κινητικότητα και Μεταφορές" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν διάφορες απόψεις σε σχέση με την ανάγκη αναπροσαρμογής των κανονιστικών ρυθμίσεων και πολιτικών σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη συνεχώς εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στα πλαίσια της ίδιας συζήτησης, ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο αποτέλεσε η αναφορά του κ. Φώτη Καραμήτσου στα τουρκικά περιοριστικά μέτρα κατά της κυπριακής ναυτιλίας (τουρκικό εμπάργκο) για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί αμετάβλητη τη θέση της ότι δηλαδή, τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα παραβιάζουν τη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα «Χρηματοδότηση Πλοίων υπό τη Σκιά της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης» (“Financing Ships under the Current Economic Scene”) με συντονιστή τον κ. Γιώργο Μούσκα, Πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών. Ομιλητές της συζήτησης αυτής ήταν ο καθηγητής Ηλίας Καρακίτσος, Πρόεδρος της Global Economic Research LLC, ο κ. Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Ltd και ο κ. Nick Roos, Προϊστάμενος Χρηματοδότησης της Deutsche Bank. Η συζήτηση είχε ως επίκεντρο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία στην εξεύρεση χρηματοδότησης για ναυτιλιακές δραστηριότητες λόγω επιφυλακτικότητας των δανειστών, οφειλόμενης στην πρωτοφανή δυσχερή παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Καταλήγοντας, οι ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι στο προσεχές μέλλον η ναυλαγορά θα βελτιωθεί και συνεπώς αναμένεται ότι οι τράπεζες θα επανακτήσουν το ενδιαφέρον τους για τη ναυτιλία διαθέτοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση στους πλοιοκτήτες με επιτυχημένο ιστορικό.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου τελέστηκαν επίσης σήμερα από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσο Μητσόπουλο, τα εγκαίνια της «Έκθεσης Ναυτιλιακών Υπηρεσιών» (“Maritime Services Exhibition”) στην οποία συμμετέχουν πέραν των 30 εκθετώ