7/10/13

Συμμετοχή Κυπρίων Βουλευτών στην 129η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, στη Γενεύη


Αρχισαν σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 129ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις οποίες μετέχει από κυπριακής πλευράς, αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους Βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και κ. Γιώργο Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα πήρε μέρος σήμερα σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, με θέμα «Προς μια ανάπτυξη που αντιμετωπίζει τους κινδύνους: Λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικές τάσεις και φυσικούς περιορισμούς».

Επισημαίνοντας τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης για νησιωτικές χώρες όπως η Κύπρος, ιδιαίτερα σήμερα, με αυξανόμενη την παγκόσμια συνειδητοποίηση ότι οι φυσικές καταστροφές μπορούν να καταστρέψουν εν ριπή οφθαλμού τα επιτεύγματα της ανάπτυξης, ο κ. Βαρνάβα υπογράμμισε ότι, με μείωση των κινδύνων τέτοιων καταστροφών, όχι μόνο μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και να διασφαλιστούν οικονομικά οφέλη. Τα οικονομικά αυτά οφέλη, πρόσθεσε, μπορούν να μετρηθούν τόσο σε απόλυτα οικονομικούς όρους όσο και σε όρους που αφορούν στον οικογενειακό προγραμματισμό, σε καλύτερες συνθήκες υγείας, στην κοινωνική συνοχή και στη μείωση της φτώχειας.

Μιλώντας για τις φυσικές απειλές, ο Κύπριος Βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτές δεν μπορούν να ιδωθούν μεμονωμένα και να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά μέσω αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας ή με μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Αντίθετα, συνέχισε, είναι κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι καταγράφεται ουσιαστική αλλαγή προσέγγισης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων τέτοιων φαινομένων. Αλλαγή που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων πτυχών του κινδύνου καταστροφών δια της προοπτικής της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις υφιστάμενες διεθνείς δεσμεύσεις που προσεγγίζουν το θέμα του κινδύνου από καταστροφές σε συνάρτηση με την επίδραση που έχει στον άνθρωπο και την ανάπτυξη και, πιο συγκεκριμένα, σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθυσμού και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι το Πλαίσιο Δράσης του Χιόγκο 2005-2015 αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο τόσο για προώθηση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο όσο και για μείωση του κινδύνου από καταστροφές και οικοδόμηση της προσαρμογής σε αυτές. Ταυτόχρονα, το Πλαίσιο Δράσης, σημείωσε, παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συσχέτιση της μείωσης των φυσικών απειλών με την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο κ. Βαρνάβα υπέδειξε ότι πρέπει να καταστεί προτεραιότητα η ενσωμάτωση της μείωσης των κινδύνων από καταστροφές και η προσαρμογή σε αυτές, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάπτυξη, μέσω σχεδιασμών και πολιτικών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Η μείωση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές και η προσαρμογή σε αυτές, πρέπει να μπουν στο επίκεντρο τόσο της αναπτυξιακής ατζέντας όσο και του πλαισίου μείωσης του κινδύνου καταστροφών κατά τη μετά το 2015 εποχή, κατέληξε.