3/9/13

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Ισραήλ



Αναχωρεί απόψε από την Κύπρο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ) κ. Yuli-Yoel Edelstein ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου. Ο κ. Edelstein συνοδευόταν από τη σύζυγό του και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε όλες τις συναντήσεις τον συνόδευε, επίσης, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Michael Harari.

Ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’. Ο κ. Edelstein είχε, επίσης, συνάντηση με τον κ. Ομήρου, την οποία ακολούθησε υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και επαφών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Σημαντική πρόνοια του Πρωτοκόλλου ήταν η εκατέρωθεν σύσταση Ομάδων Φιλίας. Ως εκ τούτου, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ισραήλ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρόντα μέλη ήταν οι βουλευτές κ.κ. Πρόδρομος Προδρόμου (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης, Αδάμος Αδάμου και Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κ. Ομήρου παρέθεσε, εξάλλου, χθες το μεσημέρι, επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Edelstein, της συζύγου του και της αντιπροσωπίας που τον συνόδευε.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Ο κ. Edelstein επισκέφθηκε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο. Πραγματοποίησε, επίσης, επισκέψεις σε άλλους χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τον κ. Edelstein θα κατευοδώσει απόψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.