18/9/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Μουσείου Νερού

Κάθε φορά που ένας Οργανισμός δημιουργεί ένα έργο κοινής ωφέλειας που προάγει τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της κοινωνίας μας, η Πολιτεία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας.

Γι´ αυτό και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να εγκαινιάσουμε το Μουσείο Νερού που έχετε ανεγείρει και το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας της Λευκωσίας, αλλά και για τον τόπο μας γενικότερα.

Το Μουσείο Νερού, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, αποτελεί μοναδικό πολιτισμικό επίτευγμα που αναδεικνύει την υδατική παράδοση και την ιστορική μας συνέχεια. Ένας πραγματικά όμορφος χώρος ο οποίος διηγείται την ιστορία της υδροδότησης παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια το υδατικό πρόβλημα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την προμήθεια νερού για τις καθημερινές ανάγκες του τόπου μας.

Το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο για την κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη κάθε χώρας. Όπως παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η σωστή χρήση του νερού είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τη χώρα μας που ταλανίζεται από μακρές περιόδους λειψυδρίας.

Με τους περιορισμένους υδάτινους πόρους που διαθέτουμε και με τη ζήτηση του νερού να αυξάνεται συνεχώς, το υδατικό ζήτημα παραμένει και σήμερα στις προτεραιότητες μας, παρά το εντυπωσιακό έργο που επιτελέστηκε διαχρονικά στον τομέα της υδατικής ανάπτυξης.

Από το 1960 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα στους τομείς της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης. Με σκοπό την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού, έχουν κατασκευαστεί μεγάλα φράγματα, διυλιστήρια πόσιμου νερού, μονάδες αφαλάτωσης, αγωγοί για μεταφορά νερού, αρδευτικά δίκτυα καθώς και μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων. Η Κύπρος έχει σήμερα 57 μεγάλα φράγματα καταχωρημένα στον κατάλογο της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD) και κατέχει την πρώτη θέση σε συγκέντρωση μεγάλων φραγμάτων στον χώρο της Ευρώπης.

Με την αποπεράτωση της Μονάδας Αφαλάτωσης Επισκοπής έχει ολοκληρωθεί η υποδομή των αφαλατώσεων η οποία διασφαλίζει τώρα τις ανάγκες μας για ύδρευση, χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση από τη βροχόπτωση.

Η κυβερνητική υδατική πολιτική εστιάζεται τώρα στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση άλλων μη συμβατικών πηγών νερού όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό και η αξιοποίησή του στο υδατικό ισοζύγιο. Στα επόμενα χρόνια ολοένα και περισσότερες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού θα αξιοποιούνται για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων καθώς και για άρδευση υφιστάμενων γεωργικών καλλιεργειών, αποδεσμεύοντας έτσι ποσότητες καλής ποιότητας νερού για την ύδρευση.

Πέραν αυτών, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης θα πρέπει να αποτελεί πλέον συνεχές μέλημα και στόχο των αρμοδίων φορέων, ώστε να δίνονται τα σωστά μηνύματα σχετικά με την ορθή χρήση και την εξοικονόμηση νερού.

Ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα, το Μουσείο Νερού, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αντιληφθεί καλύτερα τη σημασία του νερού και να αποκτήσει διαφορετική διάθεση γι´ αυτό το πολύτιμο αγαθό, που τόσο πολύ στερηθήκαμε διαχρονικά. Με τη δημιουργία του Μουσείου ενισχύεται η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης σε όλα τα στρώματα και τους φορείς της κοινωνίας μας.

Το έργο αυτό τιμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή του, γι´ αυτό θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή κ. Νίκο Ζαμπακίδη, που με δική του πρωτοβουλία γίνεται πραγματικότητα το Μουσείο Νερού, και το προσωπικό του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας για την εξαιρετική δουλειά που επιτέλεσαν.

Η Πολιτεία εκτιμά την προσφορά τους και θα είναι αρωγός έτσι ώστε να επιτευχθούν ακόμη πιο υψηλοί στόχοι στον τομέα της υδατικής ανάπτυξης.