18/9/13

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Πορτογαλία


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε και με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Rui Chancerelle de Machete.

Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και τις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στα τεκταινόμενα σε Συρία και Αίγυπτο.

Σε συνέχεια των επαφών του κ. Κασουλίδη στη Μαδρίτη, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ως προς την ανάγκη δημιουργίας μιας άτυπης ομάδας διαβουλεύσεων των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, oι εργασίες της οποίας θα περιλαμβάνουν συζήτηση θεμάτων μεσογειακού ενδιαφέροντος που απασχολούν την ΕΕ όπως η οικονομία, η Ένωση για τη Μεσόγειο, η Νότια Γειτονία, θέματα παράνομης μετανάστευσης, τουρισμού και γεωργίας.

Με το πέρας της συνάντησής τους οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Πορτογαλίας, ενώ ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Paulo Portas και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνο για τον συντονισμό επί θεμάτων Τρόικας κ. Carlos Moedas, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις επί θεμάτων οικονομίας, περιλαμβανομένης και της πορείας εφαρμογής των αντιστοίχων προγραμμάτων με την Τρόικα.

Ο κ. Κασουλίδης παραχώρησε συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση καθώς και σε εκπροσώπους τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το πρωί.