6/9/13

Παρεμβάσεις Βουλευτών στις εργασίες της Διακονοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ στο Βίλνιους


Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, στο Βίλνιους. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βαρνάβα (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας), Πρόδρομος Προδρόμου (Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Σωτήρης Σαμψών, Δημήτρης Συλλούρης, Άριστος Δαμιανού και Άγγελος Βότσης.

Κατά τη δεύτερη ενότητα των εργασιών, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Anders Fogh Rasmussen αντάλλαξε απόψεις με τους σύνεδρους για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι, κατά την ιδρυτική συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ στην Πάφο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου είχαν κυριαρχίσει στη συζήτηση, και υπήρξε ομοφωνία υπέρ της ανάγκης η ΕΕ να υποστηρίξει τις διαδικασίες μετάβασης προς τη δημοκρατία των χωρών της περιοχής, αλλά και αυξημένες προσδοκίες για τον ρόλο της Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, σημείωσε, μετά την αποτυχία ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ, διατηρείται ένας φαύλος κύκλος αναταραχών και συγκρούσεων αλλά και απειλής χρήσης χημικών όπλων. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος εξετάζει τη συμμετοχή της στις κοινές ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας της Ευρώπης και υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κύπρου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της. Διερωτήθηκε, ωστόσο, ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι επιλογές για το ΝΑΤΟ, δεδομένης της δυσκολίας εξεύρεσης ενός κοινά αποδεκτού τρόπου αντίδρασης που να βασίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ρώτησε, επίσης, τι αναμένει το ΝΑΤΟ από την ΕΕ σχετικά με την κρίση στη Συρία.
Απαντώντας, ο κ. Rasmussen αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να συμβάλει, μέσω των εργαλείων που διαθέτει, στον μακροπρόθεσμο πολιτικό διακανονισμό μεταξύ των ομάδων που κυριαρχούν στη Συρία, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα.

Εξάλλου, απαντώντας και σε ερωτήσεις άλλων συμμετεχόντων σχετικά με τις προκλήσεις που προκύπτουν για τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο κ. Rasmussen ανέφερε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον τομέα του πολιτικού συντονισμού των δύο οργανισμών. Σημείωσε συναφώς ότι οι προκλήσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν μόνο με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος από το οποίο, όπως είπε, πηγάζουν.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε την τοποθέτηση του κ. Rasmussen υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όπως επισήμανε, πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και να είναι βιώσιμη. Συνέχισε λέγοντας ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ αφορούν στην άρνηση μιας υποψήφιας χώρας να αναγνωρίσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των συγκρούσεων και προκλήσεων είναι η επικέντρωση στην πρόληψη διά του διαλόγου και με πολιτικά μέσα. Τόνισε, εξάλλου, ότι η όποια στρατιωτική επέμβαση δεν πρέπει να θεωρείται πρόληψη ενώ θα πρέπει να αποτελεί μόνο τελευταία επιλογή και να βασίζεται στον Χάρτη του ΟΗΕ. Τόνισε τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου τόσο από κράτη όσο και από διεθνείς οργανισμούς. Σχολιάζοντας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε την υποστήριξή του προς τον ΟΗΕ και τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας, αλλά εξέφρασε και την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη προστασίας όσων κινδυνεύουν, όπως επίσης και να διασφαλίζει τις συμβάσεις για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής τις οποίες έχει προσυπογράψει.