6/9/13

Ο Υπουργός Άμυνας συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Βίλνιους



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Βαρόνη Κάθριν Άστον. Σε ορισμένα θέματα της συνάντησης συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

Στο πρώτο μέρος της συνόδου χθες, οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ εξέτασαν τα επόμενα βήματα σχετικά με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, το οποίο θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τα θέματα της άμυνας και της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ένωσης.

Σε παρέμβασή του ο κ. Φωτίου εξήρε τη σημασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τη διασφάλιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση κρίσεων και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της διεθνούς σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση, από πλευράς της Ένωσης, των «αποστολών διατήρησης της ειρήνης» του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και για υποστήριξη του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Στη συνέχεια, αφού επισήμανε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την Ευρώπη, προέτρεψε τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωσή τους και ανέφερε την πρόθεση της Κύπρου να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει και κατ’ ιδίαν για το θέμα αυτό με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και στη βελτίωση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. Ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Ράσμουσεν για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για την πρόταση της πλευράς μας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, χθες, οι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Συζητήθηκε, επίσης, εκτός ημερήσιας διάταξης, η κρίση στη Συρία. Ο Υπουργός Άμυνας, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων από όπου και αν προέρχεται και ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε, επίσης, την ανησυχία μας για την ασφάλεια των Χριστιανών της Συρίας. Τέλος, ενημέρωσε για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανταποκριθεί σε θέματα ανθρωπιστικής φύσεως, όπως είναι η εκκένωση Ευρωπαίων και άλλων πολιτών από τις εμπόλεμες περιοχές.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε σήμερα με τη συζήτηση τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας καθώς και για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Ο κ. Φωτίου επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.