23/9/13

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου κ.κ. Ιωάννη Κασουλίδη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Nabil Fahmy. Από κυπριακής πλευράς παρέστη, επίσης, ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Μετά τη συμφωνία σε διμερές επίπεδο, θα ξεκινούσε μια τριμερής συνεργασία, μια συμφωνία αντίστοιχη με τις συμφωνίες Αιγύπτου-Κύπρου και Αιγύπτου –Ελλάδας. Με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου συναδέλφου μας έγινε απόψε αυτή η πρώτη υπουργική συνάντηση σε τριμερές επίπεδο, όπου συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα ακολουθήσουν οι Πολιτικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων που θα ξεκινήσουν τον διάλογο. Ένα διάλογο ο οποίος έχει κατ’ αρχήν συμβολικό χαρακτήρα γιατί τρεις χώρες με παραδοσιακή φιλία, τρεις χώρες που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φίλες χώρες, θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνεννόηση και σε αυτό το τριμερές επίπεδο, κάτι το οποίο εμάς, ως Κύπρος, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θέματα πολιτικά σίγουρα θα συζητούνται – ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – θα συζητούνται, όμως, και θέματα οικονομίας, επενδύσεων, τουρισμού καθώς και η από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης, η οποία πάντοτε χρηματοδοτεί δράσεις τις οποίες αναλαμβάνουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη και ένα τρίτο μεσογειακό κράτος εταίρος της Ένωσης για τη Μεσόγειο».

Στη συνέχεια ο κ. Κασουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των τριών Υπουργείων, πολύ πιθανόν στο Κάιρο, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν συνεδρίες και στις άλλες δύο πρωτεύουσες.

Τόνισε επίσης: «Έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν τις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία που έγινε με την Κύπρο ισχύει ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Ασφαλώς και ισχύει» και, κληθείς να διευκρινίσει αν αλλάζει κάτι με το νέο καθεστώς, είπε: «Κάποιοι υποκινούμενοι από την Τουρκία ήθελαν να αμφισβητήσουν, όχι σε επίπεδο Κυβερνήσεως, αλλά τώρα πλέον αυτού του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν εκλείψει πλήρως».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, το κυπριακό πρόβλημα και το πώς μπορεί η Αίγυπτος να υποστηρίξει την Κύπρο σε αυτό το θέμα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Αυτή η τριμερής συνεργασία η οποία έχει αρχίσει σήμερα, εκτός από την ουσία έχει μεγάλη συμβολική σημασία γιατί καταδεικνύει την αλληλεγγύη δυο ευρωπαϊκών χωρών προς τον αιγυπτιακό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται».

Υποστηρίζουμε, είπε, τη δημοκρατία και τη δημοκρατική διαδικασία και αυτή μπορεί να επιτευχθεί τώρα στην Αίγυπτο μόνο μέσω του οδικού χάρτη ο οποίος έχει ανακοινωθεί από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση. Επειδή, πρόσθεσε, πραγματική δημοκρατία σημαίνει ότι η πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού πρέπει να έχει ένα μοντέλο κοινωνίας και ένα σύνταγμα τα οποία να τους εκφράζουν και όχι κάτι το οποίο θα τους έχει επιβληθεί. Αλλά θα υπάρξει συνεργασία και σε πολλούς άλλους τομείς, στον οικονομικό, στον τουριστικό καθώς και σε προγράμματα της Ένωσης για τη Μεσόγειο όπου υπάρχει χρηματοδότηση ώστε οι τρείς χώρες να μπορούν να τα αναλάβουν από κοινού, πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε αυτή η τριμερής συνάντηση δεν αποτελεί συνεργασία εις βάρος κανενός, αλλά είναι για το καλό των τριών λαών.

Πρόσθεσε επίσης: «Όσον αφορά στην ερώτηση για τη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, όπως γνωρίζετε υπάρχει κατοχή τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, η οποία πρόεκυψε μετά από μια παράνομη εισβολή. Όλοι μιλούν για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο θα δοθεί έγκριση για επίθεση στη Συρία, αλλά η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χωρίς να προηγηθεί κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντίθετα, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν από την Τουρκία να αποχωρήσει».

Φυσικά, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου ο οποίος θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη. Ελπίζω ότι όλοι θα επιδείξουν πολιτική βούληση και εμείς θα αποδείξουμε ότι έχουμε πολτική βούληση και θα την επιδείξουμε, κατέληξε.