23/9/13

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες στη Νέα Υόρκη συνάντηση με ηγετικά στελέχη της Αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC. Στη συνάντηση παρίσταντο ο
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Γιώργος Σιακαλλής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρόεδρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Από πλευράς AIPAC παρίσταντο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Michael Kassen, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος κ. Bob Cohen και ο Διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων κ. Stephen Schneider.


Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στην Κύπρο. Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μια αναλυτική ενημέρωση για την παρούσα φάση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ και οι προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσής τους, θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής καθώς και οι σχέσεις Ισραήλ και ΕΕ.

Εξάλλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε το απόγευμα της Κυριακής ιδιαίτερη συνάντηση με την Πρόεδρο της Υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική του Αμερικανικού Κογκρέσου και θερμή υποστηρίκτρια της Κύπρου κα Ileana Ros-Lehtinen. Όπως είναι γνωστό η Αμερικανίδα βουλευτής τον Ιούλιο του 2013, μαζί με τους βουλευτές κ. Ted Deutch και κ. Gus Billirakis από την Φλόριδα και κ. John Sarbanes από το Μαίρυλαντ, κατέθεσαν από κοινού ψήφισμα στην Αμερικανική Γερουσία το οποίο ζητεί τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου. Στη συνάντηση παρίσταντο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χ. Στυλιανίδης, οι Πρέσβεις κ.κ. Αιμιλίου και Σιακαλλής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Ν. Χριστοδουλίδης.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δείπνο εργασίας με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής το οποίο ενημέρωσε τόσο για την κατάσταση της οικονομίας και τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψή της όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ομογένειας και της Κυπριακής Κυβέρνησης για καλύτερη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.