13/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, κ. Νίκου Κουγιάλη στα εγκαίνια του Κοινοτικού Αμφιθεάτρου Λιοπετρίου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, με την ευκαιρία της τέλεσης των εγκαινίων του Κοινοτικού Αμφιθεάτρου, και να χαρώ μαζί σας την αποπεράτωση των εργασιών για τη δημιουργία
του, που ήταν όνειρο πολλών χρόνων για τους κατοίκους της κοινότητας και αποτέλεσμα πολλών και επίπονων προσπαθειών.

Γνωρίζω τη μεγάλη σημασία για την απόκτηση ενός τέτοιου χώρου στο Λιοπέτρι, γιατί οι κάτοικοι της κοινότητας σας θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζουν εκεί τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες και να παρουσιάζουν τα ήθη και τα έθιμα μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις. Η λαογραφική παράδοση του τόπου μας και ιδιαίτερα της κοινότητας Λιοπετρίου είναι συνυφασμένη με τη λαϊκή ποίηση και «τα τσιατιστά» από ποιητάρηδες που έχουν το μεγάλο χάρισμα να εξωτερικεύουν τη χαρά, τη λύπη και την αισιοδοξία, αλλά επίσης να υμνούν τον έρωτα και να εγκωμιάζουν την εργασία. Πλέον, όλα αυτά τα στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης θα έχουν τον δικό τους χώρο για να προβάλλονται. Η ηρωοτόκος κοινότητα σας όμως, ξέρει να τιμά και το κάνει με απέριττη αξιοπρέπεια, τους ήρωές της με διάφορες εκδηλώσεις. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούν από τώρα και στο εξής να διοργανώνονται σε αυτό τον χώρο, γι’ αυτό και συμμερίζομαι τη χαρά σας για το απόκτημα του νέου σας αμφιθεάτρου.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα έθιμά μας είναι οι ζωντανές εκφράσεις του πολιτισμού μας που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους και είναι υποχρέωσή μας να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα, αλλά και έμπρακτα, κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην παραμονή των κατοίκων της υπαίθρου στον τόπο τους, γιατί με τον τρόπο αυτό η ζωή της υπαίθρου αναζωογονείται μέσα από τις δραστηριότητες των νέων μας που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η παραμονή στις ρίζες μας και στα ιδανικά μας, είναι η εγγύηση για την πρόοδο του νησιού μας.

Παρόλο που το μέλλον σήμερα προβάλλει αβέβαιο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών στις οποίες περιήλθε ο τόπος μας, θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο, τόσο των κατοίκων του Λιοπετρίου όσο και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου ευρύτερα, ότι η Κυβέρνηση έχει σαν στόχο την αγροτική ανάπτυξη και στα πλαίσια αυτά θα παραμείνει σταθερός συμπαραστάτης του αγροτικού κόσμου με όλα τα μέσα που διαθέτει, ώστε η πρόοδος και η ευημερία να αποκτήσουν και πάλι ανοδική πορεία, όπως αρμόζει στον εργατικό και περήφανο λαό μας.

Σας συγχαίρω για το επίτευγμα σας να έχετε σήμερα το δικό σας Κοινοτικό Αμφιθέατρο, στο οποίο θα στεγάζετε πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και εύχομαι να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ακόμη πιο επιτυχημένη και δημιουργική συνέχεια. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να τελέσω τα εγκαίνια.