13/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου σε τελετή προς τιμή των νεοτοποθετημένων στελεχών της ΕΛΔΥΚ

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και συγκίνησης, που σας καλωσορίζω και επίσημα στη μαρτυρική μας Κύπρο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Διοικητή σας, Συνταγματάρχη Γεώργιο Κουρή, για την ευκαιρία που μου δίνεται, να σας συναντήσω από κοντά και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.


Δραττόμενος της μοναδικής αυτής στιγμής, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας αλλά και εμένα προσωπικά, προς την ελληνική κυβέρνηση και τον αδελφό ελληνικό λαό, που από το υστέρημά του, συνεχίζει να στηρίζει εμπράκτως τον αγώνα επιβίωσης που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός.

Η εδώ παρουσία σας, ενισχύει τους ήδη ισχυρότατους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Κάνει πράξη το «όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον» του πατέρα της ιστορίας μας Ηρόδοτου, που επισφραγίστηκε μέσα από κοινές διαχρονικές θυσίες του έθνους μας. Το «θέλω και μπορώ», όσων πιστεύουν στη δύναμη των απανταχού Ελλήνων, όταν ενώνονται και πασχίζουν για λευτεριά και δικαίωση.

Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο Ελληνισμός, σε μια περίοδο αμφισβήτησης, οικονομικής κατάπτωσης και ηθικής απαξίωσης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποδεικνύουν ότι δικαίως, αποτελούν στη συνείδησή μας αλλά και εμπράκτως, υγιές κοινωνικό κομμάτι που συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή του, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αποτελούν ανεκτίμητο διαμάντι, γιατί ακριβώς διαθέτουν μεγάλης αξίας προσωπικό, το οποίο ενστερνίζεται πλήρως τον ρόλο και το έργο του. Ανθρώπους, που υπηρετούν συνειδητά αλλά και με επαγγελματισμό. Αποφασιστικούς και έτοιμους να πράξουν το υπέρτατο καθήκον τους και να συνδράμουν στο εθνικό συμφέρον.

Στα πρόσωπά σας, διακρίνω την αποφασιστικότητα να πράξετε το καλύτερο και για την Κύπρο μας, η οποία, εδώ και 39 χρόνια, υποφέρει από τα δεινά που επέφερε η τουρκική εισβολή του 1974. Μοιρασμένη στα δύο, παραμένει το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο, οι πολίτες του, στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεμελιωδών ελευθεριών που προστατεύονται από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η επικείμενη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος, αποτελεί για τη χώρα μας μοναδική ευκαιρία για επανένωση και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και παρά τις έντονες προσπάθειές της να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τονίζουμε ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για λύση δίκαιη και λειτουργική. Λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του λαού μας και να οδηγεί την πατρίδα μας σε πρόοδο και ανάπτυξη.

Η εδώ παρουσία σας, πρέπει να γνωρίζετε, ότι δίνει στον κυπριακό Ελληνισμό δύναμη και κουράγιο για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της ημικατεχόμενής μας πατρίδας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, θα φέρετε εις πέρας την υψηλή αποστολή σας, η οποία συμβάλλει στην εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στο νησί μας.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο και εύχομαι στον καθένα σας, υγεία, επιτυχία στο δύσκολο έργο του, ευχάριστη και παραγωγική παραμονή. Είμαι σίγουρος ότι, ο λαός μας, θα σας αγκαλιάσει με περισσή αγάπη, όπως άλλωστε το συνηθίζει σε κάθε του εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ θερμά.