29/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στα εγκαίνια έργων στην Αθηένου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηένου να τελέσω τα εγκαίνια των τριών Έργων της Ακριτικής Αθηένου στην εκδήλωση αυτή που εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, οι οποίες ενώνουν όλους τους Ευρωπαίους σε μια κοινή εκδήλωση γνωριμίας με την πολιτιστική μας ταυτότητα.



Την τελευταία δεκαετία, ο Δήμος Αθηένου έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για διατήρηση και προβολή της αξιόλογης παραδοσιακής φυσιογνωμίας και της εντελώς ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής του ταυτότητας, που πηγάζουν από το ιστορικό παρελθόν του. Η Αθηένου έκανε πράξη την αξιοποίηση της κληρονομιάς και δίνει το παράδειγμα σε άλλους Δήμους και κοινότητες.

Αξιοποιώντας το Μέτρο 3.1, για Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων και Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, επιτεύχθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα του έργου «Αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής και παλαιού τυροκομείου και λειτουργία/χρήση τους ως εκθεσιακού χώρου», που αποτελούσαν την πατρική κατοικία ενός από τους επιφανέστερους αγιογράφους της Κύπρου, του πατήρ Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη. Συγχρηματοδότης του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ο Δήμος Αθηένου, με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας να έχει τη γενική ευθύνη για την προώθηση, το συντονισμό και την παρακολούθηση του όλου έργου.

Στις 8/12/2010 υπογράφηκε το συμβόλαιο με την κατασκευαστική εταιρία, διάρκειας 24 μηνών και συνολικού κόστος €764.000, το οποίο ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Το Έργο «Αποκατάσταση Παραδοσιακού Αλευρόμυλου ή ο Μύλος του Κάγιαφου ή «Κάϊφο» (όπως είναι γνωστός), συγχρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, και το Μέτρο 3.2 -Διατήρηση / Αποκατάσταση και Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομίας και του Φυσικού Πλούτου με δικαιούχο το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η χρηματοδότηση έγινε με συνεισφορά από τo Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και του Δήμου Αθηένου. Η συνολική δαπάνη του Έργου έχει ανέλθει περίπου στα €350.000,00 περιλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Το Έργο «Συντήρηση Παραδοσιακής Οικίας Γεωργίου και Φωτεινής Πουγεράση και η μετατροπή του σε αγροτουριστικά καταλύματα» είναι Πολεοδομικό Έργο και έχει συγχρηματοδοτηθεί με Κρατική Συνεισφορά 80% και 20% του Δήμου Αθηένου. Η συνολική δαπάνη του Έργου έχει ανέλθει περίπου στα €470.000,00 περιλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η εικόνα και η αισθητική των κτηρίων που σήμερα εγκαινιάζουμε, συμβάλλουν στον εξωραϊσμό του ιστορικού πυρήνα της Αθηένου. Επίσης, ευελπιστούμε στη δημιουργία και διατήρηση ενός ρεύματος επισκεπτών και περιηγητών ειδικού ενδιαφέροντος, κάτι που έχει ήδη τροχιοδρομηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηένου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά παρόμοιες πρωτοβουλίες, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει ο τόπος μας. Όπως γνωρίζετε, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, παραλάβαμε ένα κράτος ουσιαστικά σε κατάσταση πτώχευσης, με άδεια ταμεία.

Εντούτοις, χάριν στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, αποφύγαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, νοικοκυρεύουμε το κράτος και την οικονομία ευρύτερα, αποκαθιστώντας, σταδιακά, την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής και το κύρος της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Κορυφαία προτεραιότητά μας και στόχος είναι η ευημερία των πολιτών. Γι’ αυτό και δε θα σταματήσουν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός νέων έργων σε Δήμους και Κοινότητες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους όταν η οικονομική κατάσταση το επιτρέψει.

Όμως, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νουν ότι η άλλη κορυφαία προτεραιότητα μας, πέραν της οικονομικής ανόρθωσης του τόπου, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού, κάτι που επίσης θα συμβάλει θετικά και στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη αναλάβει μια νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας. Γι’ αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία.

Τελειώνοντας, απευθύνω θερμά συγχαρητήρια τόσο στο πρώην όσο και στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο Αθηένου, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην προώθηση και υλοποίησή των έργων αυτών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω τόσο στις ομάδες των ιδιωτών συμβούλων μελετητών που σχεδίασαν τα έργα αποκατάστασης, όσο και στους εργολάβους που τα υλοποίησαν. Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους Λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας που ανέλαβαν την προώθηση και συντονισμό των εργασιών υλοποίησης των έργων αυτών, καθώς και όλες τις Υπηρεσίες, Οργανισμούς και Φορείς για την ενεργό συμμετοχή τους.

Εύχομαι στο Δήμο Αθηένου κάθε επιτυχία στο έργο του για πρόοδο και ευημερία των Δημοτών.