25/9/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 4ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ


Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το 4ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ με τίτλο «Ένα συνταξιοδοτικό σύστημα για την Κύπρο του 21ου αιώνα».

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός αποτελεσματικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι να παρέχει στους ασφαλισμένους επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές ώστε να διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η διατήρηση του βιοτικού επιπέδου που είχαν πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Ενώ ο ρόλος του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει σημαντικός – ως ο πρώτος και βασικός πυλώνας για συνταξιοδοτικές παροχές – οι επαγγελματικές συνταξιοδοτικές παροχές συνιστούν ένα σημαντικό συνταξιοδοτικό συμπλήρωμα. Συμπλήρωμα το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθούν υπόψη οι πιέσεις που δέχονται τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης τόσο στο εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι ενέργειες που έγιναν για εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού τομέα είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και αρνητικές συνέπειες σε ταμεία προνοίας και ταμεία σύνταξης που είχαν τις καταθέσεις τους στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό κοινωνικό ρόλο που επιτελούν τα Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, εξήγγειλε σχέδιο για περιορισμό των απωλειών των μελών τους στον βαθμό που αυτό ήταν δυνατόν. Ήδη, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον καθορισμό του ύψους της συμμετοχής των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό ύψους 299 εκ. ευρώ, για τους σκοπούς του σχεδίου αποζημίωσης των ταμείων προνοίας και των ταμείων σύνταξης με καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, ώστε να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα ταμεία που τηρούσαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από τα ταμεία έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται ότι οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβληθούν πολύ σύντομα.

Εξάλλου, η πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, που αφορά στο Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων, ώστε να επεκταθεί η κάλυψη μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ ανά μέλος Ταμείου Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού στον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Η Κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και γι’ αυτό τον λόγο έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, που αποτελείται από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Οικονομικών, για να εξετάσει προτάσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική διαχείριση, τη διαφάνεια, τη διασπορά των επενδύσεων και την πιο αποτελεσματική εποπτεία.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία της εργασίες του Συνταξιοδοτικού Φόρουμ.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών