6/8/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει ο Όμιλος Εταιρειών «Χαράλαμπος Πηλακούτας» με την ευκαιρία της επιτυχημένης ολοκλήρωσης σεμιναρίων «ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» σε ΚΕΝ



Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει
ο Όμιλος Εταιρειών «Χαράλαμπος Πηλακούτας» 
με την ευκαιρία της επιτυχημένης
ολοκλήρωσης σεμιναρίων «ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» σε ΚΕΝ


(εκθεσιακοί χώροι της BMW στα Λατσιά, Τρίτη, 6 Αυγούστου, ώρα 11π.μ.)

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την εταιρεία «Χαράλαμπος Πηλακούτας» και την Αστυνομία Κύπρου για την ευγενή τους πρωτοβουλία να διοργανώσουν σεμινάρια σε Κέντρα Νεοσυλλέκτων, που είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους στρατεύσιμους νέους μας για θέματα οδικής ασφάλειας.

Η οδική ασφάλεια δεν πρέπει να αποτελεί ένα κενό σύνθημα μικρής διάρκειας που ξεθωριάζει στο χρόνο. Είναι ανάγκη να αποτελέσει καθημερινή συνειδητή πράξη και βίωμα των εθνοφρουρών και των νέων μας γενικότερα.

Έχουμε μετατρέψει τους δρόμους μας σε μνημεία οδικής επιπολαιότητας και αδιαφορίας. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε γραφικούς, όσους εφαρμόζουν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι επιτακτική ανάγκη, η λήψη μέτρων για σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολυεπίπεδη δράση με έμφαση στην πρόληψη και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων. Ενημέρωση από τα σχολεία και συνέχιση της προσπάθειας στα στρατόπεδα.

Δυστυχώς, οι νέοι μας νομίζουν ότι θα προλάβουν τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή είναι όμορφη. Ότι στο σπίτι τους περιμένουν οι γονείς και οι συγγενείς τους. Οι φίλοι με τους οποίους μεγάλωσαν μαζί και έχουν ανάγκη τη συντροφιά τους. Όχι την ανάμνησή τους. Τους προσμένουν οι Διοικητές και οι Λοχαγοί τους. Οι συνάδελφοι με τους οποίους δέθηκαν και μοιράζονται τις καθημερινές τους ανησυχίες. Γι’ αυτό προωθούμε κοινή δράση, για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων στο ελάχιστο. Για να μην θρηνούμε καθημερινά νέους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ή στην εντατική των νοσοκομείων μας.

Τα οδικά δυστυχήματα, αποτελούν μια από τις πιο θλιβερές πληγές της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Σχεδόν καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων δραματικών περιστατικών με ασύλληπτο ανθρώπινο πόνο και τραγικότητα. Τα πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως θύματα εθνοφρουρούς μας και επισυνέβησαν κατά τη διάρκεια των εξόδων τους, είναι αποκαρδιωτικά και απογοητευτικά. Καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για καλλιέργεια οδικής συνείδησης, ούτως ώστε να καταστεί ατομική και κοινωνική συμπεριφορά, νοοτροπία και δείγμα παιδείας. Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από το έμψυχο δυναμικό της, γιατί αυτό είναι ο πλούτος της.

Φίλες και Φίλοι,

Η άδικη απώλεια νέων ανθρώπων στην άσφαλτο, συνιστά εθνική υπόθεση και απαιτεί ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων μας. Είμαι σίγουρος ότι, πρωτοβουλίες όπως αυτή που ολοκληρώθηκε σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με τη συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, είναι μια ένδειξη ότι, Πολιτεία και Κοινωνία, μέσα από κοινή προσπάθεια και ισχυρή θέληση, μπορούν να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.  

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην επιτυχή οργάνωση των σεμιναρίων για οδική αφύπνιση των νέων μας. Ταυτόχρονα, θέλω να διαβεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο Άμυνας, θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και θα σταθούμε δίπλα από κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο, την προστασία των εθνοφρουρών μας μέσω καλλιέργειας υγιούς οδικής συμπεριφοράς.