Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός
Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης έδωσε απαντήσεις στη Βουλευτή του ΑΚΕΛ κα
Ειρήνη Χαραλαμπίδου για το θέμα της διαδικασίας αποστολής ασθενών στο
εξωτερικό.
Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι κατά το τρέχον έτος (1/1/2013- 19/7/2013) έχουν σταλεί στο Ισραήλ συνολικά 78 περιστατικά, η πλειονότητα των οποίων αφορά ασθενείς που είχαν αρχίσει τη θεραπεία τους στην εν λόγω χώρα πριν από αρκετά χρόνια και οι οποίοι επιβάλλεται να παρακολουθούνται από τους θεράποντες ιατρούς τους.
Διευκρίνισε επίσης ότι από τα υπό αναφορά περιστατικά τα 26 αποτελούν νέα περιστατικά τα οποία στάληκαν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείo Schneider του Ισραήλ για επείγουσες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση από προηγούμενους Υπουργούς του μέτρου της μετάκλησης ιατρών από το εξωτερικό για τη διενέργεια στην Κύπρο χειρουργικών επεμβάσεων οι οποίες δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από Κύπριους ιατρούς.
«Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, όπως και η υιοθέτηση του μέτρου της αποστολής ασθενών σε χώρες που τους αποδέχονται ως κοινοτικούς ασθενείς συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό», ανέφερε.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις ως προς το θέμα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό για την περίοδο που βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας.
«Δεν είμαι αρμόδιος εγώ ή το Υπουργείο να κρίνω τις περιπτώσεις που αφορούν την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό κατά τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα και αν κάποιος θέλει να θέσει το θέμα μπορεί να το πράξει», πρόσθεσε.
Ως προς τον ισχυρισμό της κας. Χαραλαμπίδου ότι αποξένωσε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Διονύση Μαυρονικόλα από τη διαχείριση του ζητήματος της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, ξεκαθάρισε πως η νομοθεσία που διέπει τον σχετικό κανονισμό, και έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρει σαφώς ότι οι αποφάσεις για το εν λόγω θέμα λαμβάνονται από τον Υπουργό ή άλλο πρόσωπο το οποίο εξουσιοδοτεί.
Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του, και μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Διευθυντή, αποφασίστηκε από κοινού όπως ο κ. Μαυρονικόλας επικεντρωθεί στο θέμα της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας καθώς είχε διετελέσει διαπραγματευτής στις συζητήσεις με την Τρόικα. «Ως εκ τούτου, και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, δεν εκχώρησα στον Γενικό Διευθυντή την αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων αποστολής ασθενών στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Ο δρ Πετρίδης τόνισε, τέλος, ότι κύριο μέλημα του είναι η διαφύλαξη της υγείας των ασθενών και όχι ο περιορισμός των εξόδων από την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα προχωρούμε σε αλόγιστες και αχρείαστες δαπάνες, σημείωσε. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όλες οι αποφάσεις που αφορούν το εν λόγω ζήτημα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με πλήρη διαφάνεια», κατέληξε ο κ. Υπουργός.
Από της πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Διονύσης Μαυρονικόλας σημείωσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της δαπάνης για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι ανέμενε επιβράβευση από πλευράς της Βουλής και της κοινής γνώμης γι’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση της δαπάνης για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό.