18/7/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το Σφαγείο Κοφίνου


Σε σημείο οικονομικής εξαθλίωσης έχει φτάσει το Σφαγείο Κοφίνου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χάσικος, ερωτηθείς αν θα κλείσει το Σφαγείο Κοφίνου, είπε: «Έφτασε σε τέτοιο σημείο οικονομικής εξαθλίωσης που ούτε το ρεύμα δεν μπορούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να απειλεί - και αυτή με το δίκιο της - ότι θα το διακόψει. Θα προσπαθήσουμε να μην κοπεί, αλλά το σφαγείο θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, πριν χρόνια.
Είναι μια κατάσταση πολύ χειρότερη, κατά αναλογία αριθμών, από τις Κυπριακές Αερογραμμές. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το προσωπικό, πώς αξιοποιούμε την περιουσία του σφαγείου που είναι μερικά εκατομμύρια. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν θέλουμε η διαχείρισή του - που θα σημαίνει είτε ενοικίαση είτε πώληση, θα δούμε σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών - να ενισχύει ή να δημιουργεί μονοπώλια. Αντίθετα, η όλη διαχείριση θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του πώς στο τέλος επωφελείται ο Κύπριος φορολογούμενος και όχι να ενισχύονται μονοπώλια, όπως κάποιοι ισχυρίζονται».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το σφαγείο εξακολουθεί να λειτουργεί, ο κ. Χάσικος είπε: «Εξακολουθεί να εργάζεται, οι ζημιές είναι γύρω στα 3,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, χρωστά σχεδόν 35-36 εκ. ευρώ, τα περισσότερα προς το κράτος για ΦΠΑ, αλλά και ένα κομμάτι σε τρίτους. Πρέπει η Κυβέρνηση να το διαχειριστεί, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, τόσο για αποπληρωμή των χρεών όσο και για το τι θα κάνουμε με το προσωπικό.
Η προσπάθεια είναι μη μπει λουκέτο αλλά, μέσα από ταχύτατες και πάντοτε νόμιμες διαδικασίες, να εξευρεθεί ένας τρόπος να το διαθέσουμε είτε υπό μορφή ενοικίασης είτε άλλη».
Ερωτηθείς είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον, έχουμε προτάσεις, αλλά δεν μας ικανοποιούν».
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια χθες στο πρόσωπό του, περί «συνεχιστή του Γρίβα», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «τόσον ο Γρίβας όσον και ο Μακάριος και ο Παπαϊωάννου έχουν αποδημήσει εις Κύριον».